Bakanlık, 2003 yılında itibaren öğrencilere ders kitaplarını ücretsiz dağıtmaya başlamıştı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğrencilere ücretsiz kitabı dağıtmasına rağmen öğretmenler parayla öğrencilere yardımcı ders materyali aldırıyor. Hatta birçok okulda öğretmenlerin velilere ilgili kırtasiyelerin kartvizitlerini verip ellerine de bir liste tutuşturuluyor. Veliler bu zorlamaya başlangıçta itiraz etse de öğretmenlerin ve okul idarelerinin ısrarı karşısında belirtilen kırtasiyelerden yardımcı kitap almak zorunda kalıyor.


Bu yardımcı kitaplara para vermek zorunda kalan veliler, "Devlet kitabı bedava veriyor ama öğretmenler kitapların yetersiz olduğunu söyleyerek bize kitap aldırıyor. O zaman bedava kitap dağıtmanın kimseye faydası olmuyor ve bizler de maddi olarak sıkıntıya giriyoruz" diyerek şikayet ediyordu. Bu bağlamda öğretmen ve öğrencilere dağıtımı yapılan ders kitaplarının dışındaki diğer yardımcı ders araçlarının öğrencilere aldırılmaması yönünde talimat veren MEB, yardımcı kitapların kullanımı konusunda zorlayıcı tutum içerisinde bulunulmaması gerektiğini ifade etti.


Öte yandan bakanlık, yayınevi sahibinin ideolojisinin yardımcı ders kitapları aracılığıyla öğrencilere empoze edilmeye çalıştığını belirterek yardımcı kaynak kitaplar üzerinde MEB denetimi ve Talim Terbiye Kurulu onayının yeniden getirilmesi için çalışma başlattı.


Hiçbir denetimden geçmeyen kaynak kitapların, her yayınevinin siyasi görüşüne göre oluşturulmuş içeriklerle öğrencilere ulaşmaya başladığı vurgulandı. Yardımcı kaynak pazarında 100'den fazla farklı yayınevi bulunuyor. Bunlardan 31'i cemaate bağlı ve toplam pazarın cirosunun yüzde 70'ini elinde bulunduruyor. Cemaatin dışında kalan 56 farklı yardımcı kaynak yayınevi toplam 5 bine yakın yayın üretiyor. Bakanlık raporunda, yardımcı ders kitaplarının mutlaka Talim Terbiye Kurulu onayından geçirilmesi, haksız kazançlarla ilişkin olarak da mali denetimin yapılması gerektiği belirtildi.

Haber: S. Kaşkır