Krizin etkilerinin hissedilmeye başlanmasıyla eleman alımını durduran firmalar yeniden hareketlendi. Ekonomik tedbir paketleriyle sağlanan ÖTV indirimi, sektörleri yeniden hareketlendirdi.

Şubat ve Mart'ta yaşanan işsizlikteki rekor artışların ardından firmalar birbiri ardına eleman alacaklarını açıklamaya başladı. Otomotivden mobilyaya, perakendeden finansa birçok sektörün yanı sıra, devlet de toplamda 863 bin kişi alacağını açıkladı. Yıl sonuna kadar ise bu rakamın 1 milyonu bulması bekleniyor.

Hükümet, en az 500 bin kişinin asgari ücretle kamuya yararlı işlerde çalıştırılması için özel istihdam paketi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanan pakete göre işe alınanlar okulların bakım onarımı, otoyol kenarlarının temizliği gibi işlerde çalışacak. Ayrıca, devlet bu yıl 35-40 bini öğretmen, 15 bini polis, 7-8 bini de öğretim ve araştırma görevlisi olmak üzere 70 bin civarında da memur alacağını açıkladı.

Özel sektörde işçi konusunda kolları sıvadı. Kamu sektörü kadar olmasa da özel sektörde de ciddi oranda işçi alınacağı açıklandı. Sektörden bazında işçi alınacak birimlerin başında ise bankalar ve şirketler bulunuyor.