İş kazalarını önlemek amacıyla 2012 yılında çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda öngörülen geçiş sürecinin son aşaması, 1 Temmuz’da tamamlandı. Bu tarihten itibaren kamu ya da özel sektörde, az tehlikeli ve 50’den az çalışanı olan tüm işyerleri için işyeri hekimi zorunluluğu getirildi. Bakkal, tuhafiye, kırtasiye ve büro işyerleri gibi işçi sağlığı yönünden tehlike içermeyen işyerleri de artık iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştıracak. Bu kapsamda bulunan iş yerlerinden 10 ve daha az işçi çalıştıranların kendileri iş güvenliği belgesi alırsa iş yeri hekimi çalıştırmasına gerek kalmayacak.

Konuyla ilgili mikrofon uzattığımız A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Coşkunyürek,  konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Coşkunyürek, bu uygulamanın başlamasıyla çalışanların kendini daha güvende hissedeceğini ifade etti.

Çoşkunyürek,“ Az tehlikeli ve 50’den az çalışanı bulunan iş yerlerinde de artık bu kanun geçerli olacak. Ama az tehlikesi bulunan ve 10’dan az işçi çalıştıran küçük çaplı iş yerlerinde işveren vekili bu işi kendisi üstlenebiliyor ama 10’dan fazla 50’den az çalışanı bulunuyorsa mutlaka iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili tedbirler almak zorunda. Bunun için de ya kendisi ya da Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) gibi bir birimle anlaşarak bu hizmeti alması gerekiyor. Bu iş yerlerimiz oteller, lokantalar, marketler ve 1-2 çalışanı olan küçük esnafı daha çok kapsıyor. Bu uygulamanın çalışan açısından büyük bir yararı olacak, kendini daha güvende hissedecek” dedi.

Yürürlüğe giren uygulamada görevlendirme süresi iş yerinin çalışan sayısı ve tehlike sınıfına göre değişiyor. Ayrıca uygulamaya uymayan iş yerlerine 6 bin lira idari para cezası uygulanacağı öğrenildi.