Düzce'de yapılan denetimlerde Akçakoca ilçesinde balıkçı barınağı, depolar, perakende satış yerleri, yol denetimleri ve melenağzı doğal balıkçı barınağında denetimler yapıldı. Bu denetimlerde 3 nakil aracında toplam 56 kg istavrit, 40 kg barbun, 30 kg mezgit ve 10 kg tekir balığına el konularak cezai işlemler uygulandı. Ayrıca 5 perakende satış yeri denetlenirken, 1 perakende satış yerinde 21,5 kg istavrit balığına el konularak cezai işlem uygulandı. Akçakoca Balıkçı Barınağı'nda sahibi belirsiz 6 adet (1200 m) misina ağa el konulurken Melenağzı Balıkçı Barınağı'nda ise kum midyesi denetimi yapıldı ve herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı.

Avlanma boyunun altında oldukları için el konuldu

Düzce il merkezinde ise perakende satış yerlerinde yapılan denetimlerde 17 adet balık satış yeri denetlendi. Toplam 100 kg mezgit, 22 kg istavrit ve 2,5 kg tekir balığına asgari avlanma boyunun altında oldukları için el konularak, 6 perakende satış yerine cezai işlem uygulandı. Düzce'de yapılan denetlemeler sonucunda mevzuata aykırı satış yaptıkları gerekçesiyle toplam 10 satış yerine cezai işlem uygulanarak toplam 10 bin 550 TL idari para cezası kesildi.

28 personel denetledi

Öte yandan Denetimler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü koordinesinde Düzce, Sakarya, Zonguldak ve Bartın il ve ilçelerinde farklı il müdürlüklerinden 28 personelle oluşturulan ekiplerce gerçekleştirildi. 23 - 28 Kasım 2015 tarihleri arasında balıkçı barınakları, balıkçı gemileri, depolar, perakende satış yerleri, yol güzergahları ve nakil araçları 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu çerçevesinde denetlendi.

Avlanma boyları: Hamsi 9 cm, tekir 11 cm

Konuya ilişkin yazılı açıklamada, balıkların avlanlanma boylarına ilişkin bilgiler aktaran Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, “İlimizde avcılığı ve satışı yoğun olarak yapılan balık türleri hamsi, istavrit, mezgit, tekir, barbunya, uskumru, palamut, lüfer ve kalkan balığı olup, 3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ’in 17. maddesine göre bu balıklara ait asgari avlanma boyları hamsi için 9 cm, tekir için 11 cm, barbunya, istavrit ve mezgit için 13 cm, uskumru ve lüfer için 20 cm, palamut için 25 cm ve kalkan için 45 cm'dir. Bu türlerden hamsi, sardalya ve istavritte ağırlıkça yüzde 15, diğer su ürünlerinde ise ağırlıkça yüzde 5 oranında küçük boylara istisna tanınır. Yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünleri menşeinin belgelenmesi şartıyla boy, zaman ve yer yasaklarına tabi değildir.” ifadelerini kullandı.

Haber;C.ÜSTÜNER