Son yıllarda üreticiye beklediği kazancı sağlayamayan fındıkta bu sene umutlar büyük! Mart ayında yaşanan don nedeniyle yüksek rekolte olmayacağı yönünde tahminler yapılırken fiyatın ise olumlu yönde seyretmesi bekleniyor. Düzce için açıklanan rekolte tahmini olan 53 bin ton Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk tarafından fazla bulunurken, gerekçe olarak ise don olayının bölgede yarattığı zarar gösteriliyor. Fiskobirlik'in parlak yıllarında adeta altın çağını yaşayan fındık, Fisko'nun devre dışı kalmasıyla saltanatını yitirdi. Tüccarla baş başa kalan üreticiler, her yıl düşen fiyatlarla hüsran yaşadı. Emanete verilen fındığa alternatif olarak uygulamaya konulan ve sektöre umut olarak gösterilen lisanslı depoculuk da rağbet görmedi. Pilot il olarak Düzce ve Ordu'da başlayan sistem yılın ilk aylarında çöktü. Tüm bu olumsuzluklara karşın fındıkta umut vaad eden bir açıklama geldi.

Düzce'de önemli bir kesimin geçimini sağladığı fındık için, Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar'dan yüz güldüren bir fiyat tahmininde bulundu. Bayraktar, Düzce'de son olarak en düşük 8 TL, en yüksek 8,50 TL'den satışa sunulan fındığın fiyatının bu sene 10 TL'nin altına düşmeyeceğini açıkladı.

Stoğun ve miktarın az olduğu zamanlarda fiyatın ucunu kestirmenin zor olduğunu söyleyen Bayraktar, yine de tahminen fiyatın düşük olmayacağının ve fındık sahiplerinin yüzünü güldüreceğinin sinyalini verdi. Özellikle Doğu Karadeniz'de yaşanan don olayı sonrası fındık piyasasının Batı Karadeniz'e kayması Düzce çiftçisine yarayacak gibi görünüyor. Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, fındık üreticilerini fındıklarını emanete vermemesi gerektiği konusunda da uyardı.