Hasat döneminde bahçeden toplanan fındıklar harmanda kurutulmaya başlanırken çoğu üretici ise ürününü patoza verdi. Mart ayında yaşanan don olayı sebebiyle üretici bu yıl beklediği mahsülü elde edemezken, geçen yıl ortalama 10 ton ürün çıkan bahçeden bu yıl 1 ton bile ürün sağlanamadı. Ancak Rekoltenin azlığı fiyatları tırmandırdı. İlk gün kilogramını 10 liradan aldığımız 50 randıman fındık bugün 12 lira seviyelerine kadar yükseldi.


15 TL BEKLENTİSİ PAZARA İNDİRTMİYOR


Fiyatların yükselmesine rağmen kararlı gözüken üreticiler, en az 15 lira olmadan ürününü pazara indirmek istemiyor. Hatta bazı üreticiler 20 lira beklentisi içerisine girmiş durumda. Hal böyle olunca fındık piyasasına mal inmiyor. Üretici, ihtiyacı kadar ürünü sattıktan sonra kalanını saklamayı tercih ediyor. Bu da tüccarı sıkıntıya sokmaya başladı. “Fındık 15 TL’yi bulacak” haberleri de üreticiyi etkilediğini düşünen tüccarlar, günlük satın aldıkları fındık miktarının 200 kilogramı geçmediğini anlatıyor…
Tüccarlarda Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk’ün dediği gibi fındığın emanete verilmemesi konusunda uyarıyor.


KORSAN FINDIKÇILARDAN DERTLİLER


Tüccarı yüksek fiyatlar kadar, korsan fındıkçılarda etkilemiş durumda. Denetimlerin geçmiş yıllara oranla daha az olduğunu savunan tüccarlar, yılın 12 ayı çalıştıklarını ve vergi ödediklerini ancak her yıl fındık mevsiminde ortaya çıkan korsan tüccarların emeklerini çaldıkları görüşünde… “Korsan almış başını gidiyor” diyen tüccarlar yetkililerin denetimleri sıklaştırmasını istiyor.

 

 

 

Haber: S. Kaşkır