Geçtiğimiz mayıs ayında yaşanan ve adım adım fındık hasadına yaklaşan üreticileri sarsan dolu afetinin özellikle fındık bahçelerine zarar verdiği ortaya çıktı.

Külleme hastalığı ile mücadele başladı
Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu tarafından geride kalan mayıs ayı içerisindeki faaliyetlere yönelik açıklama yapıldı. Şu günlerde Amerikan Beyaz Kelebeği’nden sonra fındık üreticilerinin ikinci büyük kabusu olan fındıkta külleme hastalığı ile mücadelenin başladığını belirten Kabaoğlu, “Fındık külleme hastalığı ile mücadele kapsamında, fındık bahçesinde uygulamalı ilaçlama yapıldı. Ayrıca tüm ilçelerimizde 138 üreticiye, 344 liflet dağıtımı yapıldı.” bilgilendirmesinde bulundu.

165 köyde 23 bin 694 büyükbaş hayvana çiçek aşısı  
Hayvan hastalıkları ile mücadele çalışmalarına da değinen Kabaoğlu, şunları kaydetti: “2017 yılı Çiçek Aşılama Kampanyası kapsamında 165 köyde 23 bin 694 büyükbaş hayvana çiçek aşısı yapıldı. Ayrıca program kapsamında koruyucu olarak 4 köyde 170 adet buzağıya brusella, 148 köyde 3 bin 452 köpeğe kuduz, 2 köyde 100 adet büyükbaş hayvana şarbon, 1 köyde 52 adet sığıra şap aşışı uygulandı.”

Saldırı vakaları tavan yaptı
Her ay rapora yansıyan hayvan saldırısı vakaları mayıs ayında tavan yaptı. İl Müdürü Kabaoğlu, Düzce’de meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 60 ısırık vakası için köpek ve kedilerin 10 gün müşahede altına alındığını ifade ederek, müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmediğini vurguladı.

17 gıda işletmesine 41 bin 706 TL ceza
Geri kalan ayda gerçekleştirilen rutin gıda ve yem kontrollerine ilişkin de bilgi veren Kabaoğlu, “Mayıs ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, 455’i satış ve toplu tüketim işyeri, 17’si ise yem satışı yapan işyeri olmak üzere toplam 472 işyerine denetim yapıldı. Bu denetimler sırasında 17 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 41 bin 706 TL idari para cezası uygulandı.” ifadelerini kullandı.

Hasar tespit işlemleri
Düzce’de 8 Mayıs’ta meydana gelen dolu ve fırtına sebebiyle tarım ve hayvancılık alanında oluşan zararı da paylaşan Kabaoğlu, “Merkez ve ilçelerde yapılan ön tespit çalışmaları sonucunda; il genelinde toplam 24 köyde, 7 bin 900 dekar fındık ve meyve üretim alanlarında, 300 adet arı kovanında ve 30 adet ahır ve samanlıkta zarar meydana geldi. Konu ile ilgili Afet Bilgi Raporu bakanlığa gönderildi.”

Haber:C.ÜSTÜNER