Düzce'deki bir çok işletme ve şirketin 5 yıldır yararlandığı 5084 sayılı teşvik yasasının 31 Aralık 2009 tarihinde sona erecek olması işverenleri kara kara düşündürmeye başladı.
6 Şubat 2004 tarihinde yürürlüğe giren ve 31 Aralık 2008 tarihinde bitmesi gerekirken süresi bir yıl uzatılan 5084 sayılı Teşvik Yasası, 1.5 ay gibi bir süre sonra sona erecek. Düzce'de 5 yıldır uygulamada olan teşvikin sona erecek olması ise en çok Düzce'li işletme sahiplerini vuracak. Vergi ve sigorta primi teşviki alan bir çok işvereni zor günler bekliyor. Ekonomik krizin etkisini sürdürdüğü şu günlerde teşvikin de sona ermesi ile sıkıntıları bir kat daha artacak olan işverenler, kriz ortamı aşılana kadar teşvikin uzatılmasını istiyor. 5084 Sayılı Teşvik Yasası ile birlikte Düzce'ye yatırım yapan bir çok büyük firma, teşvik bitse de faaliyetlerine devam edecek ancak teşvik sayesinde sigorta primlerini indirimli ödeyen Düzceli işletme sahiplerini derinden etkileyecek.
5084 sayılı kanunun uygulamasının 2009 yılı sonunda sona ermesi ile birlikte hükümetin Haziran 2009'da açıkladığı yeni teşvik paketi uygulanacak. Ancak Türkiye’yi 4 ana bölgeye ayıran bu teşvik paketi bir çok il gibi Düzce'de de hayal kırıklığı yarattı. İllerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında 63. sırada olan Düzce, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi gelişmiş illerle birlikte 1. bölgede yer alıyor. Sosyo-ekonomik şartları açısından Düzce'den daha iyi konumda olan bu illerin teşvik paketinden daha fazla yararlanacağı ve Düzce'nin yeni teşvik paketinden umduğunu bulamayacağı kamuoyunda tartışılmaya devam ederken toplumsal ve ekonomik etkileri için 5084 sayılı kanunun uygulama süresinin uzatılması bekleniyor.