Düzce Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Düzce Şubesi Başkanı İsmail Çakmak, son aylarda art arda kötü haberlerin geldiği Düzce sanayisi ile ekonominin geleceği hakkında özel açıklamalarda bulundu. İlk olarak ekonomiye ilişkin durum değerlendirmesi yapan Çakmak, özellikle terörün olumsuz etkilerine karşılık ekonomideki olumlu seyire dikkati çekti.

Terörün gölgesinde yüzde 4 büyüdü

Çakmak şöyle konuştu: “Ekonomi, belirsizliği sevmez. 2015 yılındaki olumsuzluklara rağmen yüzde 4 oranında büyüme Türkiye için dikkate değer bir başarıdır. 2016 yılı ekonomi için olumlu sinyaller veriyor. 2015 yılında Türkiye iki seçim geride bıraktı. Terör olayları da bu hadiselere eklendi. Dünyada hiçbir ülkenin kaldırabileceğine inanmadığım bu koşulların biz üstesinden geldik. Gelecekte bu yarımadada terör bittiğinde Türkiye’yi kim tutar? Çok güzel şeyler olacak. Terör gölgesinde ülke ekonomisi yüzde 4 büyüdüyse bu olay dünya konjonktüründe çok önemlidir.”

Çakmak, 2015 yılında yapılan seçimlerin de ekonomiye olumsuz bazı yansımaları olduğunu vurguladı ve bu durumun geçici bir süreç olduğunu belirtti.

“Asgari ücretteki artış, asgari ücretin üstünde çalışanları psikolojik olarak etkiledi”

Özellikle kalabalık işçi çalıştırılan sektörlerde krize yol açan asgari ücretteki artış konusunda ise Çakmak, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu durum geçici bir süreçtir. Bir de biliyorsunuz, asgari ücretten mütevellit bazı durum değişiklikleri yaşandı. Asgari ücrete yapılan zamdan sonra asgari ücret üstü maaş alanlarda bir zam beklentisi oluştu. Asgari ücretin artışının neden olduğu bu durum göreceli ve geçici bir süredir. İnanıyorum ki bu tür olaylar hızla iyileşme durumuna geçecektir. Asgari ücretteki artış zaten asgari ücretin üstünde çalışanları psikolojik olarak etkiledi. Böyle olunca da herkeste bir talep oldu. Bu sorunlar çok kısa sürede egale olabilir. Yaptığımız araştırmalarda Düzce’de bütün işletmeler çok ciddi eleman arayışı içerisindedir. Vasıflı eleman arayışı var. Düzce çok hızlı bir büyüme yaşıyor. Eleman portföyü az. Zamanla daha iyi olacaktır.”

“Çalışmayana ekmek yok”

Tekstil sektöründeki büyük firmaların dahi üretimi azaltma ve işçi çıkarımlarına yönelme eğilimleri konusuna yaklaşımı ise farklı oldu. Çakmak, “Türkiye’de çok ciddi firmalarımız var. Onların durumları zaman zaman artı, zaman zamanda eksi olabilir. İşten ayrılmalar tekstil alanında olduğu gibi diğer alanlarda da var. Düzce’de hala eleman sıkıntısı var. Vatandaşlar işten çıkarılıyor. Düzce’de işsizlik olması gerekiyor ama firmalar eleman bulamıyor. Bizde şaşırdık, kaldık. İş beğenmeme var. Çalışmayana ekmek yok.” dedi.

Deprem felaketi Düzce’ye fırsat oldu

Sanayi ve ekonomide önemli olanın istikrarı sağlamak olduğunun altını çizen Çakmak, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Herkesin kendine bakması gerekiyor. Düzce olarak 5-10 sene önceki halimize bakalım. Düzce nereden nereye geldi. Deprem felaketi Düzce’ye fırsat oldu. İlimiz küllerinden doğdu. Düzce kartopu gibi zamanla büyüyecek. Düzce 5-10 yıl içerisinde potansiyel bir Sakarya olabilir.”

Haber:C.ÜSTÜNER