Fındıkta yaşanan hastalıkla mücadele ve yaşanan sorunları çözmeyi hedefleyen “Büyük Fındık Çözüm Çalıştayı” bugün Düzce Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Üreticisinin kanayan yarası olan fındığın yaşadığı problemlere çözüm olması beklenen çalıştaya ilgi gösterilmedi. Tüm ilgi ve yetkililerin davet edildiği programa beklenen katılım sağlanmadı.

Sabah saat 10.00’da başlayan çalıştay iki oturum olarak yapıldı. Düzce Ziraat Odası ile Marmara Sanayici ve İşadamları Derneği (MARSİAD) işbirliğinde gerçekleşen çalıştaya, CHP’li Milletvekilleri, SGK İl Müdürü Necmi Köroğlu, Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici, CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan, Vatan Parti İl Başkanı Fethi Sönmez, Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, MARSİAD Genel Başkanı Bahri Odabaş ve bazı sivil toplum kuruluşları katıldı.

Fındık, 8 milyon kişinin geçim kaynağı
Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk çalıştayın amacını ve beklentisini şu sözlerle anlattı:

“Bu çalıştay sonucunda daha fazla ürün alımda, hastalıklarla gelen zararın asgariye indirilmesinde, maliyetlerin azalması, daha yüksek fiyata ürün satmak, TMO’nun 2017 yılında müdahil alım yapması, emanete fındık vermek isteyen çiftçilerin lisanlı depoculuk sisteminin yeniden devreye sokulmasının sağlamak, fındığa yüzde 6 mehilin üzerindeki araziler 170 TL desteğin tüm alanlara yayılarak devam etmesini sağlamaktır. Türkiye genelinde toplam 7 milyon hektar alanda fındık üretimi yapılmakta yıllara göre 550 bin ton ile 900 bin ton ürün elde edilip, 8 milyon kişinin geçim kaynağı olmaktadır.”

“Nimeti külfete dönüştürmeyelim”
MARSİAD Genel Başkanı Bahri Odabaş ise 15 Temmuz Şehitlerini anarak başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Fındık nimetinin 50 yıl boyunca külfete dönüştürülmesini nasıl durdururuz ve Allah’ın gerçek nimetini ve nimet olarak ülkemize ve dünya insanlarımıza nasıl sunarız bunun için Düzce Ziraat Odası Başkanımızla beraber böyle bir Büyük Fındık Çözüm Çalıştay’ını tertip ettik.”

CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen çalıştayda söz olarak fındığa ilişkin düşüncelerini dile getirdi. Özkoç, fındık üreticisinin sorunlarını ve çözüm olanaklarının bilindiğini fakat çözülmek için harekete geçilmediğini aktardı.

Çalıştayda ayrıca, fındıkta görülen hastalıklar, pazar konusunda yaşanan sıkıntılar ve lisanslı depoculuk konuları görüşüldü.

Haber: Ö. YILMAZ