Pazarcıların ödediği işgal harcının önceden belediyelerce tespit edildiğini ifade Palandöken, 'Belediye Gelirleri Kanununda değişiklik yapılarak pazarcıların ödeyeceği işgaliyenin bakanlar kurulunca tespit edilmesi kararlaştırıldı. Belediyelerin 50 kuruş aldığı işgaliyeyi Bakanlar Kurulu yüzde 500 artırarak 2,5 TL'ye çıkardı. Bu tutar, toplamda aylık 1.000 - 1.500 TL'ye, yıllık ise 10 - 15 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Pazarcı esnafı bunun altından kalkamaz' şeklinde konuştu.
Belediyelerin esnafı tanıdığını, esnafın ekonomik durumunu daha iyi bildiğini de söyleyen Palandöken, 'İşgal harçlarını belirleme yetkisi yeniden belediyelere verilmeli ve bu tutarlar, pazarcı esnafı için tüm ülkede yeniden 50 kuruşa indirilmelidir.' dedi.


'Gözler yeni 4 milyon müşteride'


Palandöken, ayrıca müşteri kaybeden AVM'lerin kapalı otoparkları LPG'li araçlara açtığını savundu.
Şehrin merkezlerinde yeşil alan, park yeri veya pazar yerleri olarak ayrılmış alanlara yan yana devasa AVM yapılmasıyla şehrin dokusunun bozduğunu söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Yana yana aynı konsepte açılan devasa AVM'ler ilk önce esnafa şimdi de kendilerine zarar veriyor. Kaybettikleri müşterileri çekmek için otoparklarını LPG'li araçlara açıyorlar. Ama kapalı otoparkların havalandırma ve yangın söndürme sitemleri çok iyi denetlenmeli. Çünkü halkımızın sağlığı her şeyden önemli. Bu açıdan halkın sağlığı ile oynanmamaladır' dedi.
LPG kullanımında ikinci büyük pazar Türkiye olmasına rağmen kuralına uygun standartlar da olmayan LPG tesisatlarının kullanıldığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Türkiye'de 2004 yılında trafiğe kayıtlı otomobillerin 793 bin 81'inde LPG yakıt kullanıyordu. 2013 yılı ekim ayına gelindiğinde bu rakam yaklaşık 5 katına çıkarak 3 milyon 806 bin 040'a ulaştı. Aslında yeni otogaz sistemlerinin kullanılması çevre için çok olumlu bir faktördür. Yeterli havalandırma yapılmaması ve araçlara takılan LPG sistemlerinin hepsinin güvenilir olmaması nedeniyle kapalı otoparklara alınmamaktadır. LPG'li araçlara üvey evlat muamelesi yapılmakta iken sürekli müşteri kaybına uğrayan AVM'ler müşteri çekmek için otoparklarını LPG'li araçlara açmaya hazırlanıyor. Ama ilk önce LPG'li araçlar için kapalı otoparkların alt yapılarının geliştirilerek havalandırmaların geliştirilmeli, yangın söndürme sistemleri uygun hale getirilmesi güvenlik açısından çok önemlidir. Aslında şu an yollarda 3 milyon 806 bin temiz hava ve çevre dostu araç bulunmaktadır. Bu araçları en çok taşımacı esnafımız kullanmaktadır. Bu çevreci anlayışın yaygınlaşması için de LPG ye zam yapmak yerine teşvik edilmesi gereklidir' diye konuştu.

 

Haber; C.ÜSTÜNER