Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, yarın ödemelerine başlanacak olan su ürünleri yetiştiriciliği desteklemeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

İlk kez 2003'te destekleme kapsamına alındı
Üretimin arttırılması, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması, stokların korunması ve üreticilerin girdi maliyetlerinin düşürülmesini temin amacıyla su ürünleri yetiştiriciliğinin ilk defa 2003 yılında destekleme kapsamına alındığını anımsatan Fakıbaba, şöyle devam etti: "Geçen 14 yılda üreticilerimize 1,2 milyar TL'lik destekleme ödemesi yaptık. 2003'te sektöre 1 milyon TL yetiştiricilik desteği verirken bu rakamı her yıl artırarak 2017 yılında 43 milyon TL'ye çıkardık. Verdiğimiz bu desteklerle son 14 yılda; 1.245 olan yetiştiricilik tesisi sayısı yüzde 87 artışla 2.326'ya, 61 bin ton olan üretim miktarı yüzde 315 artışla 253 bin tona ve üretim değeri yüzde 443 artışla 843 milyon TL'den 4.6 milyar TL'ye yükseldi. Desteklerimizin yanı sıra üretimdeki artış ve işleme teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak su ürünleri ihracatımızda da önemli artış yaşandı."

Alabalık üretiminde destekleme birim fiyatı arttı
Yetiştiricilik yoluyla elde edilen balıkların aynı zamanda kalitesi, lezzeti ve gıda güvenliği ile dünyada kendisini kabul ettirerek çeşitli ödüller de aldığını belirten Bakan Fakıbaba, şöyle devam etti: "Balıkçılık ve su ürünleri sektörünü daha da geliştirmek ve halkımızın daha bol balık tüketebilmesini sağlamak amacıyla desteklerimizi arttırarak devam ettiriyoruz. Bu kapsamda su ürünleri yetiştiriciliği yapan üreticilerimize yarın akşamdan itibaren yaklaşık 52 milyon TL'lik destekleme ödemelerine başlayacağız. Bakanlığımızın sağladığı bu destekler ile önümüzdeki yıl itibariyle su ürünleri ihracatımızın 1 milyar doları yakalayacağına inanıyorum. Bu yıl alabalık üretiminde destekleme birim fiyatını 0,65 TL/kg'dan 0,75 TL/kg'a yükselttik. Yeni türlerde su ürünleri üretim yapan yetiştiricilere 1 TL/kg, midye üretimi yapan yetiştiricilere 0,05 TL/kg destek vereceğiz. Kapalı sistemde üretim yapan yetiştiricilere, mevcut birim fiyatına ilaveten 0,50 TL/kg destek sağlayacağız. İç ve dış piyasaya arz edilen ürünlerde tür çeşitliliği artırmak için geçen yıl başlattığımız Karadeniz alası, Kırmızı benekli alabalık ve Salmo gibi alabalık türlerinin yetiştiriciliğini yapan üreticilerimize 25 kuruş ilave destekte bulunacağız. Ayrıca ürünlerin güvenilirliğini, izlenebilirliğini ve markalaşmasını sağlamak amacıyla 2017 yılında uygulamaya koyduğumuz balık tanıma kartı (etiket) desteğimiz de yüzde 50 artırılarak adet başına 3 kuruş olacak."

Haber: C.ÜSTÜNER