Yeni Teşvik Yasasının gelişimi konulu programa konuk olan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Düzce ile ilgili olarak çarpıcı açıklamalarda bulundu. Çağlayan, Türkiye genelinde 61 kriterde araştırma yapıldığını ve bölgelendirmenin bu araştırmaya göre yapıldığını vurguladı.
“Düzce ile Kocaeli, Kilis ile Antep ve Osmaniye ile Adana yan yana iller olmasına rağmen bölgeler farklı verildi. Geçen teşvik yasasına göre bu sefer farklı bilgiler var. Sonuçta Düzce, Osmaniye ve Kilis 15 yıl öncesine kadar il değildi. Ne gibi kriterler göz önünde bulunduruldu da bölgelendirmeler yapıldı” şeklindeki soruyu Çağlayan,  ayağı en yakın yere basan sistemde illerin sosyoekonomik endekslerine bakıldığını ifade etti.
Çağlayan, “ En son 2003 yılında bir çalışma yapıldı. 5084 sayılı kanunu hatırlayın. O kanun ile şimdi yapılan kanun arasında fark var. Ama şimdi son endeks verilerini güncellemek istedik. Kalkındırma Bakanlığı 2009 yılında TÜİK’e illerin sosyo-ekonomi gelişmişlik endekslerini güncelleyin dedi. TÜİK ise 81 ilin verilerini en az 2 yıl içerisinde çıkartabileceğini söyledi. Tabi ki bu doğru bir karardı. Çünkü 81 ilde Hastane, Sağlık, Eğitim, Yol, Tabi Kaynaklar, Okuma Yazma oranları gibi 61 değişken konu ayrıntılı bir şekilde çalışma yapılması söz konusu idi. TÜİK bu çalışmayı 2 yıl içerisinde çıkarttı. Bizde buna göre illerin kriterlerini belirledik. Düzce, Osmaniye ve Kilis’i de buna göre bölgeledik. Düzce, Bolu’nun ilçesi idi. Yatırımcı Kocaeli’nde daha iyi bir yatırım alanı buluyor bu sefer Düzce’ye gitmiyordu. Bizde bunu değiştirmek istedik” dedi.