Türk-İş Ocak ayı açlık ve yoksulluk sınırı raporu yayımlandı. Raporda, devletin resmi verilerine göre her beş kişiden birinin yoksul olduğu, asgari ücret artışının günde 1 simit tutarında olduğu dönemde halkın ilgisinin ve tartışma konusunun, ağırlıklı olarak bir televizyon dizisinden hareketle, geçmişteki yaşantı biçiminin olduğu savunuldu.

Türkiye’deki bireylerin yüzde 18.08’ini oluşturan 12 milyon 751 bin kişinin devletin resmi istatistik kurumunun hesaplamasına göre yoksulluk sınırının altında yaşadığı ifade edilen raporda, hesaplamaya esas alınan yoksulluk sınırının bir kişi için, geçerli olan asgari ücretin üçte ikisi oranında olduğu vurgulandı.

Dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır bir geçim düzeyini sağlayabilmek için yapması gereken günlük harcamanın bugün yaklaşık 95 TL olduğu ve bu rakamın geçerli asgari ücretin neredeyse 4.5 katına çıktığı vurgulanan raporda, “Asgari ücrete yapılan zammın üçte biri yılın ilk ayındaki fiyat artışları sonucu çalışanların cebinden alınmıştır” denildi.

Bir ailenin sadece mutfak harcaması için yapması gereken harcama tutarının geçen yıla göre 58.54 TL artış gösterdiği belirtilen araştırmada, toplam harcama tutarının ise son bir yılda 190.7 TL arttığı ifade edildi.

Haber; R. BAL