Sofraların olmazsa olmazı kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur ve barbunya gibi bakliyat ürünlerinin fiyatlarının spekülatörler tarafından çok fazla abartıldığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Spekülatörler fiyatları abartıyor. Gerçekte şuan kuru fasulyenin kilosu perakende de 6 liradan, Baldo Pirinç ise 5 liradan satılmaktadır. Yani sofralarımızın vazgeçilmezi olan kuru fasulye-pilavı halkımız gönül rahatlığı ile yiyebilir' dedi.
Spekülatörler iş başında
Son günlerde bakliyat ürünlerinin fiyatlarının spekülatörler tarafından abartıldığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Spekülatörler yine iş başında. Adeta pireyi deve yapıyorlar. 18 lira olduğu söylenen kuru fasulyenin kilosu şuanda perakende de 6 liraya istediğiniz kadar alabilirsiniz. Yine nohutun kilosu 2 ila 4 lira arasında bir fiyatta satılmaktadır. Kırmızı mercimeğin kilosu 4 lira, Osmancık pirinci 4 liraya, Baldo Pirinç 5 liraya ve ithal pirinç ise 2,5-3 lira arasında satılmaktadır. Bulgurun satış fiyatı ise 1,5 ila 2 lira arasında değişiyor. Barbunyanın ise fiyatı 5,5 liradan satılmaktadır' diye konuştu.
Seneye bu fiyatlar daha aşağı iner
Dünyada kuru bakliyat üretiminde sıkıntı yaşandığını da ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ülkemizde de girdilerin fazla olması sebebiyle kısıtlı bir üretim olduğunu ancak önümüzdeki yıl bu sıkıntının yaşanmayacağını belirterek, 'Önümüzdeki yıl fiyatlar mevcut fiyatların altına inecektir. Burada yapılması gereken üreticinin maliyetlerini düşürmek için desteklenmesi gerekir. Şuan yaşanan küçük fiyat artışı üretimin azlığından kaynaklanmaktadır. Önümüzdeki yıl üreticinin desteklenmesi ile fiyatlar daha da aşağı inecektir. Kimse spekülatörlere inanmasın ve gönül rahatlığı ile kuru fasulye pilavını yesin. Fiyatlar abartıldığı gibi yüksek değil' dedi.
Haber;C.ÜSTÜNER