11 ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle birlikte kırmızı ve beyaz ete olan talep de yükseldi. Satışların artması kırmızı ve beyaz et üreticilerinin yüzünü güldürürken, salgın nedeniyle, fiyatlarda önemli bir artış olmadığı bildirildi. Sektör temsilcileri, fiyatların bu durumunu kapanan gıda işletmeleri nedeniyle satışların perakendeye dönmesine bağlıyor.

Kırmızı ve beyaz et sektöründe Düzce’nin öncü firması olan Olgun Kırmızı Beyaz firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Okan Acar, kırmızı ve beyaz et fiyatları ile ilgili Öncü Haber mikrofonlarına konuştu. Salgın nedeniyle özellikle kırmızı ette ihracatın durmasının, zam beklentisine neden olduğunu, ancak sektörün perakende satışa dönmesi nedeniyle bunun gerçekleşmediğini söyledi.

“Sektörümüz perakende satışa döndü”

Acar, “Mübarek Ramazan ayının tüm Düzce’mize, sizlere ve İslam Âlemine hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah bu vesile ile dünyayı saran koronavirüs salgınından da inşallah Mevlam yardım eder kurtuluruz. Ramazan ayı bereketi ile geldi. Kırmızı et ve beyaz et sektörü hareketli ve canlı. Fiyatlarda bir miktar artışlar oldu, ama bu kadar piyasayı sarsacak bir şekilde değil. Ramazan’dan önce kırımızı ette ithalatın durmasıyla birlikte biraz fiyatlarda hareketlenme vardı. Normalde şu virüs olayı olmamış olsaydı özellikle kırmızı ette fiyatlar çok daha yukarılarda olurdu. Beyaz ette keza aynı olurdu. Türkiye genelinde tüm aklınıza gelebilecek tesis, kafeteryalar, restoranlar ve bütün tüketilebilecek işletmelerin yüzde 50 - 60’ı kapalı olduğu için bizim sektörümüz perakende satışa döndü. Böyle olmasaydı et fiyatları daha da yüksek olacaktı.” dedi.

“Salgın nedeniyle gıda sektörünün kapanması fiyatları olduğu yerde tuttu”

Salgın nedeniyle bir çok gıda sektörünün kapanmasına dikkat çeken Acar, bu nedenle kırımızı ve beyaz ette fiyatların pek artmadığını belirterek, “Şu anda düzgün sağlıklı bir kıymanın fiyatı perakende sektöründe 53 – 54 liradan fazla olmaması lazım. Dana kuşbaşının de 58 – 60 TL’den olmaması lazım. Bunu dana için söylüyorum. İnek kesenler, zaten ucu açık. Çok daha uygun fiyatlardan verebiliyorlar. Salgın hastalık olmasaydı eğer, abartmıyorum şu an etin kilosu 65 – 70 TL olurdu kuşbaşının fiyatı. Kıymanın fiyatı da 60’ı geçerdi. Keza beyaz ette de artış olurdu. Ama tüketilecek yerlerin birçoğunun kapalı olması sadece piyasanın perakende sektörüne kalması, fiyatları bir miktar da olsa olduğu yerde tuttu. Kırmızı ette de ve beyaz ette de talep güzel, tabii insanlar dışarıda tüketemiyor. Alacakları ihtiyaçlarını alıyorlar evlerine götürüyorlar. Onun için perakende sektörü çok iyi.” diye konuştu.