Öncü TV’nin 23. yılını tebrik ederek sözlerine başlayan Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Çakır, “Başta Öncü TV Yönetim Kurulu Başkanı Önder Tonyalı olmak üzere Öncü ailesine İnşallah nice 23 yıllara sağlık sıhhat ve afiyet içerisinde devretmenizi diliyorum. Başarıların devamını diliyorum. Öncü TV’nin çalışmalarını kıymetli ve takdire şayan buluyoruz.” dedi.

Organize Sanayi Bölgeleri (OSB)’nin son durumunu değerlendirerek açıklamalarını sürdüren Çakır, Çilimli ve Akçakoca’daki mahkemelik süreçlerinin sona erdiğini belirtti.

Bence de doğru bir yaklaşım
Gümüşova Islah Organize Sanayi Bölgesi’nin normal OSB’ye döndüğünü söyleyen Çakır, “Artık fabrikalar ve üretimler OSB’lerde olsun. Hatta bir söylentiye göre, sadece OSB’lerde üretilen ürünlerin dış pazarlarda satılacağı ifade ediliyor. Bence de doğru bir yaklaşım. “ dedi.

Tam kapasite çalışırlarsa Düzce sanayisi pig yapar
Düzce’de OSB’lerin sayısının artmasının doğru olmadığını savunan Çakır, “Bizde şuanda kurulmuş olan OSB’lerin tam kapasiteyle çalışması halinde Düzce’de sanayinin pig yapacağına inanıyorum. Doyum noktasına gelecek. Sanayinin belli bir yerde önünün kesilerek fren yapıldığı anlamına da gelmesin. ‘Tam gaz destek.’ Bu da değil, aradaki dengeyi kurmak ve çevreyi koruyarak sağlıklı gelişim gerekiyor. Sanayi açısından da yüksek teknolojisi olan, özellikle inovasyonu yüksek ve ihtiyaç olan sanayi tesislerini getirmeliyiz.” diye konuştu.

Doğru bulmuyorum
5084 sayılı teşvik yasasında ‘Düzce’ye sanayi gelsin, aman gelsin de kim gelirse gelsin, nasıl gelirse gelsin’ fikriyle hareket ettiklerini hatırlatan Çakır, söz konusu bakış açısını doğru bulmadığını kaydederek, “Biraz ipin ucunu kaçırdık. Bugün o tecrübeyi yaşamış Düzce olarak, siyaset kimliği olan sanayinin başı olarak Düzce’ye gelecek sanayinin teknolojisinin yüksek olmasını istiyorum. Devamlılığı olsun, mevcut OSB’lere gelecekte marka sanayi kuruluşlarını getirmeliyiz.” şeklinde konuştu.

Hiçbir zararı olmayacak
Kurulma aşamaları devam eden Oyuncak OSB’nin Gümüşova’da hayata geçeceğini bildiren Çakır, OSB’nin faaliyete geçme süresinin normal OSB’lere göre daha hızlı olacağını yönelik inancını vurguladı. Oyuncak denildiğinde ön yargılı bir bakış açısı olduğundan söz eden Çakır, “Bu OSB öyle olmayacak. Ahşabı da bu işin içine katmak önem taşıyor. Oyuncak OSB sağlığa, çevreye uygun üretim olacak. Hiçbir zararı olmayacak. Oyuncakla yapılan algının önüne geçmek milli ve sağlıklı oyuncağı çocuklarıma vererek dövizi dışarıya kaptırmamayı istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Düzce’de işsizlik var
Son günlerin ana gündem maddesi olan işsizliği ele alan Çakır, ülke genelindeki gibi Düzce’de de bu sorunun olduğunun altını çizerek, “İşsizlikteki Türkiye ortalaması Düzce’ye örtüşüyor. Diğer illere göre bir tık pozitif anlamda öndeyiz. Bizde mevsimlik döngü var. Fındıkla ilgili kısım bizim istatistiki durumlarımızı alt üst ediyor.” diye konuştu.

Kasten yapılıyor
İstihdam seferberliği kapsamında son olarak Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan istihdam zirvesinde alınan 7500 kişiye iş imkanı sağlama kararını değinen Çakır, şöyle konuştu:

“İşsizliği 1-2 puan aşağıya çekmek amacıyla 1,5 milyon kayıtlı üyesi olan ticaret odalarına bağlı kuruluşların her birinin bir kişi istihdam etmesiyle seferberliğin başlaması yönünde fikir oluştu. Fakat her iş yerinde farklı sayıda çalışan var. Azdan az, çoktan çok bir şeyler yapalım. Kredi derecelendirme kuruluşlarının hepsinin Türkiye üzerinde manipülasyon etkisi var. Kimi kasten yapıyor. Kasten Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomisine bir darbe şeklinde yapanla var. Bana göre bu istihdam seferberliğini psikolojik etkisinin maddi etkisinden daha büyük etkisi olacak.”

Düzce’de de kapanan fabrikalar var
Doların yükselmesinin Düzce ekonomisine doğrudan etkisi olduğunu vurgulayan Çakır, dövizdeki dalgalanmanın sanayiye etkisini şöyle anlattı:

“Düzce’de ihracata dönük yatırımcının yüzde 60-65 İstanbul menşeilidir. İstanbul yatırımcısının üretim tesisleri var. Düzce’de üretilen malların ihracat kesimi var. Bu tarafını doğrudan etkiliyor. Dolar ve ekonomik terör var. 15 Temmuz doğrudan müdahaleydi. Fiili olarak gerçekleştiremediklerini son vuruşu dolarla yapmak istediler. Dövizin yükselmesi tamamen manipülasyon. Düzce’de de kapanan fabrika var. Geri çekilen var. Üretim yapan markalar, var. Durağan hale gelmesi bile ivme kaybettiriyor. Biz Düzce’de bunu birebir yaşayanlardanız. İstihdamdaki çabalar doları aşağıya çekecek.”