Parti binasında fındık üreticileri ile birlikte basın açıklaması yapan Düzce Vatan Partisi Köylü Bürosu Başkanı Hasan Öztürk, devletin Fiskobirlik aracılığıyla her yıl taban fiyat açıklayarak fındık alımı yapması gerektiğini dile getirdi.

Fındık Üreticisi Yabancı Tekellerin İnsafında

Hükümetin fındığı serbest piyasaya bıraktığını ifade eden Öztürk, “Fındık fiyatındaki dalgalanma üreticiyi çaresiz ve tüccara mahkum bırakmaktadır. Son yıllarda Türkiye fındık piyasasını yabancı tekeller ele geçirmektedir. Önümüzdeki yıllarda üretici tarlasında yabancıların amelesi haline gelecektir. Geçen yıl üretim azlığı nedeniyle 20 liraya kadar yükselen fındık, yabancı tekelleri harekete geçirmiştir. Dolar bir buçuk lira iken 20 liraya satılan fındık, şimdi dolar 3 lira fındık ise 9 lirada kalmıştır. Hükümet fındık üreticisini yabancı tekellerin insafına bırakmıştır.” dedi.

Üretici uçuruma sürükleniyor

Fındık üreticisine ‘’Fındığınızı pazara indirmeyin’’ tavsiyelerinin de gerçekçi olmadığını savunan Öztürk,sözlerine şöyle devam etti:

“Lisanslı depoculuk bir kandırmacadır ve yürümemiştir. Üreticilerin uzun süre fındığını elinde bekletmesi bu koşullarda mümkün değildir. Nitekim üreticinin % 70 i fındığını elinden çıkarmıştır. Dünyada her ülke ürettiği ürünün fiyatını kendisi belirlerken, Türk köylüsü yabancıların eline bırakılmıştır. Türkiye’nin  üretimden koparak borçlanma ekonomisine geçmesi, tüm üreticiler gibi fındık üreticisini de köşeye sıkıştırmaktadır. Fiskobirlik işlevsiz hale getirilmiştir. Üreticinin bu yıkıma tepkisini önlemek için 2006 yılından itibaren geçici olarak üretime değil, dönüm başı 150 lira üretim dışı destek yapılmıştır. Bu üreticinin derdine çözüm olmamıştır. Olamaz da… Az olduğu zaman 20 lirayı geçen fındık fiyatı, üreticiyi üretime teşvik etmekle birlikte şimdi örgütsüz ve sahipsiz kalan üreticiler uçuruma ,üretim dışına sürülmeye çalışılmaktadır.”

Çözüm önerileri…

Önlem alınmazsa, önümüzdeki süreçte fındık üreticisi kendi tarlasında yevmiyeci durumuna geleceğini iddia eden Öztürk, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

1-% 90 ı ihraç ürünü olan fındık milli ürün ilan edilmeli, özel olarak ele alınmalı.

2-Devlet fındık destekleme alımı yapmalı. Taban fiyat 15 liradan az olmamalı.

3-Fiskobirlik yeniden aktif hale getirilmeli. Taban fiyatı açıklamalı, fındık borsası Almanya’dan Türkiye’ye getirilmelidir.

4-Bugün derhal Fiskobirlik aracılığıyla destekleme alımı yapılmalıdır.

Basın toplantısında söz alan Konuralp Fiskobirlik As Başkanı Nihat Sevgeç, devletin acil müdahale etmesi gerektiğini belirtti.

Haber;S.KAŞKIR