Düzce'de tarım ürünleri afetlerden zarar gören çiftçilerin nasıl ödeyeceğini kara kara düşündüğü kredi borçlarına ilişkin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yüz güldürecek açıklama geldi. Tarlaları zarar gören ve borçları yüzünden karamsarlığa düşen Düzceli çiftçileri rahatlatan açıklamaya göre; 2016 yılı Ocak ayından bu yana çeşitli afetlerden dolayı zarar gören çiftçilerin kredi borçları ertelendi.


1 Ocak 2016 ile 9 Eylül 2016 tarihleri arasında meydana gelen aşırı sıcak, aşırı kar yağışı, aşırı yağış, dolu, don, fırtına, güneş yanıklığı, heyelan, hortum, kırağı, kuraklık, kurt saldırısı, sel, sel-su baskını, şiddetli rüzgâr, yangın, yıldırım düşmesi afetleri nedeniyle Düzce'nin de aralarında bulunduğu 69 ilde 532 bin 232 çiftçiye ait 15 bin 722 dekar kapalı ve 24 milyon 94 bin 291 dekar ise açık alanın zarar gördüğü bildirilirken, Resmi Gazete'de "Çeşitli Afetler Nedeniyle Zarar Gören Gerçek veya Tüzel Kişi Üreticilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine Olan Düşük Faizli Kredi Kullandırılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararları Kapsamındaki Kredi Borçlarının Ertelenmesine Dair Karar"ın yayımlandığı kaydedildi.

Bakanlar Kurulu'nun bu kararı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Hasar Tespit Komisyonları'nca tespiti yapılan yüzde 30 ve üzeri zarar gören üreticilerin borçlarının yüzde 3 faizle bir yıl ertelendiği açılandı.

1 Ocak 2016 – 31 Aralık 2016 tarihleri arasında ülke genelinde meydana gelen ya da gelebilecek afetlerin zararları, söz konusu borç erteleme kapsamı içinde yer alırken afetlerden zarar gören üreticilerin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlarını 1 yıl süreyle erteleyebileceği kaydedildi.