Ramazan bereketi Kuyumculara uğramadı. Şubat ayında başlayan kredi kartı taksitlerine sınırlama uygulamasıyla birlikte kuyumcularda durgunluk iyice arttı.

Düzce Kuyumcular Derneği Başkanı Serkan Sezen, Ramazan ayı içerisinde düğün sünnet ve benzeri eğlencelerin olmadığı için altına talep olmadığını söyledi. Sezen vatandaşlardan gelen şikayetlerden birinin kuyumcu esnafının altın bozdurmak isteyen müşterilerini geri çevirmesi olduğunu belirtti.


Sezen, “Vatandaşların en büyük şikayetleri kuyumcuların altın alınmadığı, alınsa da düşük ücretten alındığı yönünde. Bizde aldığımız altınları İstanbul’a götürüyoruz. İstanbul’da bizden de aynı şekilde düşük alıyorlar. Birde yüksek fiyat verip almadığımızı söylüyorlar. Onu yapacak arkadaşlarımızın olmadığını düşünüyorum. Belki fiyat verip almıyorlardır.” dedi.

 

3 TARAF ZARAR GÖRDÜ


Kredi kartına taksitlendirmenin birçok açıdan mağduriyetlere yol açtığını ifade eden Sezen, şunları söyledi:


“Kredi kartına taksit yapılamamasından halkımız çok mustarip. Asgari ücret ve biraz üstü maaş alan vatandaşlarımız var. Bir 20 gram bilezik aldıklarında peşin ya da tek çekım yapmak zorunda kalıyorlar. Bununla ilgili dilekçe yazdık. Ancak bir netice çıkmadı. Bu olayda 3 taraf zarar gördü. Vatandaş taksit yaptıramıyor, kuyumcuların ciroları düştü. Hükümetin gelirlerini etkiledi. Çünkü satış yaptıkça vergi veiliyor. Biz düzeltilmesini bekliyoruz.”


AĞUSTOS’UN 15’İNİ BEKLEYİN


Sezen altın alacaklara da tavsiyede bulundu ve Ağustos’un 15’ine dikkat çekti.
Sezen, “Altın ağustosun 15.’inden sonra yükselir. Son 10 yılın 8-9 yılında baktığınızda ağustos ortasında yükselmiş. Altın alacaklarsa Ağustosun 15’ine kadar alsınlar, bozduracaklarsa da ağustosun 15’i beklesinler yüksek bozdursunlar. Altın alırken piyasadan 1-2 lira düşük alıyoruz. Çünkü İstanbul’da bizden öyle alıyor. Çünkü satış yok. Bozduran var satış yok. Ramazanda altın bozdurmamalarını tavsiye ediyoruz. Acil değilse tabi biraz daha kar ederler.” diye konuştu.


GÖRÜNTÜYE GÖRE KIYASLAMA YAPMASINLAR


Sezen düşük ayar altınlara karşı da uyarıda bulunan, vatandaşların altın alırken mutlaka kaç ayar olduğunu kuyumculara sormasını istedi.


Sezen, “Çok düşük ayar altın almasınlar. 8 ayar furyası var. Genelde hediyelik alıyorlar daha sonra Satarken çok zarar ediyorlar. Bana gelen şikayetlerden biri de kuyumcuların kendilerine 8 ayara olduğunu söylemedikleri yönünde. Kuyumcuların böyle bir şey söyleme zorunluluğu yok ama vatandaşlarımız mutlaka sorsunlar. Görüntüye göre kıyaslama yapmasınlar.” şeklinde konuştu.

 

 

Haber,S.Kaşkır