Yerel Seçimlerin mart ayında yapılacağının kesinleşmesi ile siyaset gündeminde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin ilçe kongreleri süreci öncelik kazandı. Düzce Ak Parti Teşkilatı, pazar günü saat 12.00'de Avni Akyol Parkında gerçekleştirilecek olan Merkez İlçe Kongresi'ne iki gün kala, adaylar hazırlıklarını neredeyse tamamladı.

Görevdeki Merkez İlçe Başkanı Mustafa Keskin ve Salih Kuşçuoğlu'nun adaylıklarını açıkladığı kongrede aday olmak isteyenlerin son ana kadar başvuru yapması mümkün olsa da, yeni bir adayın ortaya çıkmasına pek ihtimal verilmiyor. Merkez İlçe Başkanlığı için üç yüzün üstünde delegenin oy kullanması bekleniyor.

Kongre süreci bazı açılardan dikkat çekici gelişmelere sahne oldu. Bunların başında seçimlerin genelde çevreden merkeze, yani ilçelerden başlayarak en son merkeze gelinen seçimlerin, bu kez önce merkez ilçeden başlaması geliyor. Diğer bir dikkat çekici nokta ise, adayların birbirlerine ve delegelere göndereceği mesajların basın üzerinden gönderilmesi... Her iki aday da adaylıklarını basın toplantısı yaparak duyurdu, daha sonra sıra ile Düzce'de yayın yapan tüm basın kuruluşlarını ziyaret ettiler. Hatta genelde parti içinde konuşulan, ancak kamuoyuna yansımayan delege seçimleri ve listelerle ilgili konular bile basının önünde tartışıldı.

Adalet ve Kalkınma Partisi içinde başını eski yöneticilerin bazılarının seçtiği grupların, kimi destekleyecekleri konusunda zaman zaman kararsızlık yaşadıkları da Ak Parti kulislerinde konuşulan konular arasında. Delegelere yönelik çalışmalar sadece adaylar tarafından değil, adayların listelerinde bulunan yönetim kurulu üyeleri ile adayların taraftarı olan delegeler tarafından da yürütülüyor. Kulislerde, kimin kazanacağına ilişkin belirgin bir yorum yapmaktan kaçınılıyor.

Gelişmeler, Pazar günü yapılacak olan Ak parti Merkez İlçe Kongresi'nde son ana kadar adayların kozlarını oynamaya devam edeceğini gösteriyor. Bunun nedeni olarak ise, Merkez İlçe Kongresi'nin, Yerel Seçimlerden sonra yapılacak olan İl Başkanlığı Kongresi'nde pazar günü oy kullanacak olan delegelerin büyük bölümünün oy kullanacak olması nedeniyle İl Başkanlığı seçimlerinin provası sayılması gösteriliyor. Merkez İlçe başkanlığı aynı zamanda Düzce'de gerek belediye başkanlığı adayları, gerekse İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi üyelerinin belirlenmesinde önemli bir pozisyona sahip.

Kongreye iki günden az zaman kalırken adayların herhangi birisinin geri adım atması beklenmiyor. Büyük olasılıkla iki adaylı olarak gerçekleşecek olan Kongrede, Belediye sosyal tesisleri, daha evvel nadiren yaşanan bir heyecana sahne olacak.