Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in yargıdaki yeni düzenlemelerle ilgili olarak yaptığı açıklama bir çok tartışmayı da beraberinde getirdi. Çek borcundan dolayı kimsenin cezaevine girmeyecek olması ve 886 bin 50 TL'lik limitin altındaki icra takiplerinin doğrudan yapılmaması, bundan sonra alacaklıların alacağını nasıl tahsil edeceği sorusunu akıllara getirdi.

HACİZ GELİR İHTİMALİYLE BORCU ÖDÜYORLARDI

Yeni yargı paketiyle gelen bu düzenlemeler, "Dürüst vatandaş mağdur olacak mı" sorusunu akıllara getirdi. Ülkemizde halen yürürlükte bulunan İcra ve İflas Kanununun ilgili maddesinde haczi kabil olmayan mallar sayılırken, borçlunun hayatını idame ettirebilmesi için şahsına mahsus mallar haczediliyordu. Ancak bu malları aile hayatının olmazsa olmazları dışında kalan eşyalarla genişletmenin uygulamada büyük sıkıntılar doğuracağı düşünülüyor. Bugün hiçbir alacaklının borçlusunun evini gönüllü olarak hacze gitmediği göz önüne alınırsa, bir kişinin evine hacze gidebilme ihtimalinin borçlular üzerinde psikolojik bir etkisi olduğundan evde bulunan eşyalar fiilen haczedilerek götürülmese bile borçluların bu psikolojiyle borçlarını önceden kapattıkları görülüyordu. Ancak, bu tür bir düzenlemenin yasalaşması halinde bu psikolojik unsur da alacaklılar aleyhine ortadan kalkmış olacak.

KARŞILIKSIZ ÇEK DÜZENLEMESİ İLLEGAL YAPILARIN ÖNÜNÜ AÇAR

Uzmanlar, ülkemizde aylar sonra yapılacak ödemeler için ileri vadeli çekler kullanılmakta olduğunu söyleyerek, piyasada bir çok ticari iş de bu çeklere olan güven sayesinde gerçekleştiğini belirtiyor. Şimdi, Bankaların karşılıksız çıkan her çek yaprağı bakımından sorumluluk miktarlarını artırmadan sadece karşılıksız çek suçuna hapis cezasını kaldırmak alacaklıların alacaklarına kavuşacakları bir yolu daha kesmek anlamına geliyor. Bu durumda da geçmiş yıllarda olduğu gibi hukuken hiçbir yaptırımı olmayan karşılıksız bir çeki elinde bulunduran alacaklılar hukuk yerine illegal yapılardan medet umar hale gelecek. Çek düzenlemesini öncelikle Bankaların sorumlu olacakları miktarları yükselterek alacaklıları koruyucu bir düzenleme biçimine getirilmesinin daha faydalı olacağı düşünülüyor.

ÇÖZÜMDEN ÇOK KARIŞIKLIĞA NEDEN OLUR

Bu düzenlemenin bugün yargı aşamasında bulunan karşılıksız çek dosyalarının eritilmesi adına yapılan bir düzenleme olduğunun altı çizilirken, düzenlemenin bazı çekinceler korunmadan yasalaşması halinde karşılıksız çek suçunun bu denli yoğun yaşandığı bir ülkede çözümden daha çok karışıklığa neden olacağı kaydediliyor. Düzenlemenin yarattığı tartışmalardan bir diğeri de, bu şekildeki bir düzenleme alacağın tahsilini daha da zorlaştıracak mı? Alacaklı alacağını nasıl tahsil edecek? Her ne kadar ev haczinin tahsilat yönünden bir anlam taşımadığı düşünülse de, en azından borçlular ile görüşme yapılabilmesini sağlamıyor mu. Madem çek cezası kaldırılıyor çek karşılığının banka hesabında olması sağlansa daha iyi olmaz mı ? İşte bunlar yeni düzenlemenin ardından özellikle alacaklıların kafasına oluşan sorular.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in yeni düzenleme ile ilgili olarak yaptığı açıklamalara göre, İcra dairelerinde iş yükü azaltılacak. 886.50 TL'lik limitin altındaki icra takipleri doğrudan yapılamayacak. Borçluya ödeme yazısı gidecek. '5 gün içinde öde, ödemezsen icra yoluna gidilecek' denecek. Ödemezse ilamsız icra başlayabilecek. Borçlu parayı banka hesabına yatıracak. Alacaklı banka hesabından tahsilat yapacak. Borçlu ile aynı çatı altında yaşayan aile fertlerinin mağduriyeti önlemek için beyaz eşya hacz edilemeyecek. Sadece altın, para ve karşılığı olan değerli kağıtlar haciz edilebilecek. Asgari ücretin 5 katından az ise haciz işlemi yapılamayacak. Yedi Emin olarak bırakılacak. Elektronik ortamda icrada satışa sunulmuş eşyalara teklif verilebilecek. 5941 sayılı yasada yapılacak olan değişikliklerle karşılıksız çek verme suçu ortadan kalkacak, 3167 ve 5941 sayılı yasalara göre açılmış olan bütün davalar düşecek, infazlar son bulacak ve hapistekiler tahliye edilecek. Bunun yerine 10 yıl boyunca çek hesabı açma yasağı getirilecek. Tasarı ayrıca tacir çeklerini hamiline yazarak kullanmaya verilen 1 yıl hapis cezasını da kaldırıyor ve 300-3 bin T.L arası idari para cezasına çeviriyor.

Haber; H. İŞCAN