Dolardaki küresel yükselişin yanında Ukrayna’daki gerginliğin etkisini yitirmeye başlaması altın fiyatlarındaki düşüşü hızlandırdı. Dolar ve Euro karşısında değer kaybeden altın, bu haftaya da düşüşle başladı. Yastık altı yatırımı yapan vatandaşlar, altından beklediğini bir türlü alamadı. Elindeki parayı harcamayıp ‘kötü gün’ parası yapan veya biriktirmek için altına çeviren vatandaşlar, altındaki bu düşüşe ne zaman dur deneceğini öğrenmek istiyor.


Düşüşüyle yatırımcısını üzen “güvenli liman” altın ile ilgili şu günlerde merak edilen soru: düşüş devam edecek mi, yeniden ne zaman yükselecek?


SANAL ORTAM YARATILDI


İşte bu soruların cevabını Düzce Kuyumcular Derneği Başkanı Serkan Sezen’den aldık. Sezen, altındaki bu düşüşleri oluşturulan sanal ortama bağladı.


Sezen, “Son yıllarda bankalar, finans kuruluşları ve hatta postaneler olmayan altını alıp satıyorlar. Olmayan şeyinde değeri düşüyor. Bundan 3-4 yıl önce rezervlerin azalması ve gelişmiş ülkelerinin veya gelişmekte olan ülkelerin altın almalarıyla altının nasıl yükseldiğini hatırlarsanız. Sadece kendi büyümelerinin düşünen şirketlerin çıkardığı bu sanal altın yüzünden altın durduruldu ve geriye düşmeye başladı. Olmayan altın satıldığı müddetçe tekrar bu rakamları görmek zor.”dedi.


2 YIL DAHA DEVAM EDER


Altındaki bu düşüşün devam edeceğini söyleyen Kuyumcular Derneği Başkanı Sezen, uzun vadede altına yatırım yapmanın doğru olmayacağı açıklamasında bulundu.


“Altını yatırım amaçlı değil, paralarını değerlendirme amaçlı alabilirler.” Tavsiyesinde bulunan Sezen, “Külçe altını alırlarsa en az oranda zarar ederler. Bundan sonra altının yükseleceğini düşünmüyoruz. Hatta dolar biraz daha düşerse altında düşer. Pek kar edeceklerini düşünmüyorum. Tabi öyle bir coğrafyada yaşıyoruz ki herhangi bir dış olay, yada siyasi olayla yükselebilir. Ama benim tahminime göre en az 2 sene daha bu şekilde devam eder.” Diye konuştu.


ŞİKAYETİMİZ GÖZ ÖNÜNE ALINMADI


Altında taksitlendirme olayının hem esnafı hem de vatandaşı zor durumda bıraktığını söyleyen Sezen, şu ifadeleri kullandı:


“Taksitlendirme olayının bitirilmesinden şikayetçi. Taksitle altın almak isteniyor. Özellikle düğün yapanlar, kazandıkları aylığa göre altın almak istiyorlar. Hükümetin bunu gündemine aldığı ve 4 takside kadar yapılabileceği söylendi ancak hiçbir gelişme olmadı. Bizim ve halkımızın şikayetlerimiz göz önüne alınmış değil. hükümetin gerekeni yapacağına inanıyoruz.”

 

Haber: S. Kaşkır