Hükümetin öngörüleri doğrultusunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bazı sektörlerde kredi kartına taksit uygulamasını sıfırlarken, bazı sektörlerde taksit miktarını 36 aydan, 12 ve 9 aya kadar indirmişti. Kuyumculuk sektöründe ise kredi kartına taksit uygulaması yasak getirilmişti. Buna gerekçe olarak ise özellikle zor durumda olan vatandaşların kuyumcudan alım-satım farkı en az olan cumhuriyet altını ve gram altın gibi ürünleri alım satımı yapılmış gibi kredi kartıyla borçlanma yöntemleri oluşturarak, para kullanma imkanları sağlamalarının önüne geçmek adına böyle bir karar alınmıştı. Bilindiği gibi altın alış verişinde taksite getirilen yasak, kuyumcuların ve vatandaşların tepkisine neden olmuştu. Düzce Kuyumcular Derneği Başkanı Serkan Sezen de son açıklamasında Altında taksitlendirme olayının hem esnafı hem de vatandaşı zor durumda bıraktığını söylemişti.



Sezen, “Taksitlendirme olayının bitirilmesinden şikayetçi. Taksitle altın almak isteniyor. Özellikle düğün yapanlar, kazandıkları aylığa göre altın almak istiyorlar. Hükümetin bunu gündemine aldığı ve 4 takside kadar yapılabileceği söylendi ancak hiçbir gelişme olmadı. Bizim ve halkımızın şikayetlerimiz göz önüne alınmış değil. hükümetin gerekeni yapacağına inanıyoruz.”demişti.

Kuyumcuların dört gözle beklediği düzenleme sonunda yapıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumun, "Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Buna göre, kredi kartları ile gerçekleştirilecek kuyumla ilgili harcamalarda en fazla 4 aya kadar taksitlendirme yapılabilecek. Bu hüküm, kurumsal kredi kartları hakkında uygulanmayacak.

Haber; Y.Sever