Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla her yıl yapılan yaz saati diğer bir değişle ileri saat uygulaması hafta sonu başlıyor. Buna göre 29 Mart  Cumartesiyi Pazar gününe bağlayan gece 03.00’de saatler bir saat ileri alınarak 04.00 yapılacak.

Bakanlar Kurulunun konuya ilişkin kararı, 26 Mart tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştı. Bu arada Bakanlar Kurulu kararında, geçmiş yıllardan farklı olarak, saatlerin ne zaman geriye alınacağına ilişkin bir ifade yer almıyor.

 

Bu durum “uygulama acaba yıllara mı yayılıyor?” sorusunu akıllara getirirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, konuya ilişkin sorular üzerine, saatleri geriye almama gibi düşünceleri olduğunu, ancak bunun hesaplarının yapıldığını, ilgili bakanlıklarla görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

Yaz saati uygulaması, çalışma saatlerinin günün güneşli bölümüne alınması suretiyle, gün ışığından daha fazla yararlanılması, elektrik enerjisinin aydınlatmada kullanılan bölümünden tasarruf sağlanması amacını taşıyor. Ayrıca, yaz saati uygulamasıyla, akşam saatlerinde en yüksek değerine ulaşan enerji talebinin azaltılması hedefleniyor.