2016 yılı tahmini fındık rekoltesinin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tespit edilerek açıklanması kararı alınsa da kamuoyunda farklı kesimlerden rekolte tahminleri gelmeye devam ediyor. Son olarak   Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bir toplantıda rekolte tahmini açıklanması tepkiyle karşılandı. Konuya ilişkin haber merkezimize açıklama yapan Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Şahin Başaran, Amerika’daki toplantıda çıkan rekolte tahmini şöyle yorumladı:

İhracatçılar Amerika’nın Arkasına Saklanıyor

 “Her yıl sert kabuklu meyveler konseyi oluyor. Bu yıl Amerika’da yapıldı. Orada bizim ihracatçılar Amerika’nın arkasına saklanarak açıklama yaptı. Kanunen de doğru değil. Amerika’nın böyle bir çalışması yok. Her yıl sert kabuklu meyveler konseyinde Türkiye fındıkla ilgili ön görüsünü ortaya koyar. Kimdir bunlar İhracatçılar. Devlet yok, üretici yok, birlikler yok. Bunların amaçları sulandırmak. 700 küsur ton rekolte diyorlar. Altını açıyorsunuz 140 bin tonu 2016’dan devredecek, 602 bin ton fındık olacak. Rekolte açıklarken 700 bin ton mu 602 bin ton mu dersiniz?”

Yaptıkları iş ne etik ne de yasal

Amerika’da açıklanan düzeyde fındık olmayacağını söyleyen Başaran, “Algı yöntemiyle piyasaya etkilemeye çalışıyorlar. Yaptıkları iş ne etik ne de yasal. Bakanlık açıklamayı ben yapacağım demiş, senin gidip de Amerika’da konuşman etik midir?” ifadelerini kullandı.

Onların düştüğü duruma düşmem

Bakanlığın açıklamasını beklediğini dile getiren Başaran, tahmin yapmaktan kaçınarak “Onların düştüğü duruma düşmem. Akçakoca’da zarar yok. Cumayeri yüksek kesimler, Yığılca, Akyazı, Hendek de doludan zarar var. 3-5 güne kadar bakanlık rekolte açıklaması yapacak. Tahminim var ama bundan sonra bakanlık yapacak.” diye konuştu.  

Haber;S.KAŞKIR