Türk Haber-Sen Genel Başkan Yardımcısı, yöneticileri ve İstanbul’da bulunan PTT müdürleriyle birlikte seslerini duyurmak için yürüyüş başlattılar. Türkiye’nin ilk Postanesi olan Sirkeci PTT Merkezinden hareket ederek Kocaeli, Adapazarı, Düzce ve Bolu’da protesto gerçekleştirecek olan Türk Haber-Sen, Düzce PTT binası önünde basın açıklaması yaptı.
Sayısı az gönüllü çalışanlar
PTT'nin ilk kurulduğu yıllarda kullanılan kıyafetleri giyen üyeler halkın da ilgisini çekti. Türk Haber-Sen Genel Başkan Yardımcısı Sedat Yılmaz’ın konuşması, üyeler tarafından sık sık sloganlarla kesildi.
Yılmaz, Avrupa birliği istediği için PTT’nin özelleştirilmesinin yolunun açıldığını ifade etti.
Yılmaz, “Bugün burada 173 yıldır şerefli geçmişi olan PTT’yi Anonim şirkete dönüştürerek Posta hizmetlerinin de tamamen serbestleştirilmesini ve piyasalaştırılmasını öngören Posta Hizmetleri Kanun Tasarısı’nı protesto etmek amacıyla toplanmış bulunuyoruz. Ülkemizde aynı coğrafi yapıya ve nüfusa sahip Avrupa ülkelerinde PTT hizmetleri 150-250 bin personelle yapılırken, ülkemizde bu hizmetler 30 bin personelle yapılmaktadır. Bu sayısı az ama gönlü ve yüreği büyük PTT çalışanları bu kurumu milletimize yük olmaktan çıkarmış ve bugün geldiğimiz noktada ise devlete para aktarır bir kurum haline gelmiştir. Ancak bugün hükümet bütün bunları yok sayarak, sırf Avrupa birliği istedi diye, PTT’nin ileri özelleştirmenin de yolunu açacak Anonim şirket tasarısını hazırlamış ve meclise göndermiştir.” Dedi.
Personel yok edilecek
PTT çalışanlarının yükselme haklarının göz ardı edildiğini söyleyen Yılmaz, mevcut personelin yok edileceğini belirtti.
Yılmaz, “PTT Genel Müdürlüğünün Anonim Şirket olması yolunu açan Posta Hizmetleri Kanun Tasarısı incelendiğinde, genel olarak Anayasa hükümlerinin yok sayıldığı, kamu yararının göz ardı edildiği, yalnızca sermaye kesiminin taleplerinin dikkate alındığı ve eşitlik ilkesinin göz ardı edildiği görülmektedir. Tasarıda mevcut çalışanlarımızın görevde yükselme haklarıyla birlikte diğer kazanılmış hakları gasp edilmekte, özelleştirmenin önünde ki engeller kaldırılmaktadır. Tasarı bu haliyle kanunlaştığı taktirde, mevcut personel yok edilecek, kurum tüm insiyatifin yönetim kurulunda olduğu özel mevzuat hükümleriyle yönetilecek. Özelleştirme, siyasi müdahaleler sonucu, ekonomik rasyonelliğini yitirmiş ve artık devletin üzerinde yük teşkil eden, stratejik olarak da çok büyük önemi olmayan KİT’lerde yapılmalıdır.” Diye konuştu.
Yılmaz, sendikalar, dernekler ve vakıfları PTT’ye sahip çıkmaya ve mücadelelerine destek vermeye davet etti.
Yılmaz, “Kısacası 173 yıldır milletimize haberleşme gibi kutsal bir görevi yerine getiren PTT’mizin yok edilmesine karşıyız. Bu tasarı geri çekilene kadar mücadele etmeye kararlıyız. Bu bakımdan stratejik öneme sahip olan bütçeye kaynak kazandıran bir değerimizin daha yok olmaması için bütün kamuoyunu, çalışanlarımızı, sendikaları, dernekleri, vakıfları bu tarihi kuruma sahip çıkmaya ve sendikamızın vermiş olduğu bu mücadeleye destek olmaya çalışıyoruz.” Dedi.
Yılmaz’ın konuşmasının ardından, İstanbul PTT şube müdürleri ve Haber-Sen üyeleri, Osmanlı kıyafetleriyle “PTT halkındır satılamaz” sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştirdiler.

Haber: S. YANAR