Hedefinde sanayi kenti olmak olan Düzce'de bu alanda gelişime önemli katkı sağlayan araştırma-geliştirme yatırımlarına yeterince ilgi gösterilmediği ortaya çıktı. İlçelere kurulacak OSB'lerle birlikte organize sanayi bölgesi sayısı 5'e çıkacak olan Düzce'de, Ar-Ge merkezlerinin yok denecek kadar az olduğu vurgulandı. Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİT)'nin çalışmalarını anlatan Merkez Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, bu soruna da parmak bastı. Uğraş ilk olarak merkezin amaçları, faaliyetleri ve hedefleri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

2013 yılında hizmete açıldı

Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, 2013 yılı Mayıs ayı itibari ile hizmet vermeye başlayan DÜBİT’in; Düzce Üniversitesi’nin ulusal ve uluslararası proje yürütme potansiyelini arttırmayı, üniversitenin yanı sıra sanayi, özel kuruluşlar ve kamu kuruluşlarının araştırma, ürün geliştirme ve üretim aşamalarında ihtiyaç duydukları analiz ve ölçüm isteklerini karşılamayı amaçladığını belirterek sözlerine başladı.

Ar-Ge merkezleri yok denecek kadar az

Dünyada ve ülkemizde refah düzeyinin yükseltilmesi ve yüksek katma değerli ürün çıktısı için özgün, bilimsel, deneysel ve teknik çalışmaların hayata geçirilmesinin gerekliliğine vurgu yapan Uğraş, gıda, tekstil ve tekstil ürünleri, ağaç ürünleri, makine ve teçhizat imalatı ile sanayi kenti olma yolunda dev adımlarla ilerleyen Düzce’de Ar-Ge merkezlerinin yok denecek kadar az olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Uğraş, DÜBİT’in sunduğu geniş ölçüm ve analiz kapasitesi ile Düzce’de ön plana çıktığının altını çizdi.

Proje sayıları artış gösterdi

DÜBİT’in hizmet vermeye başlamasından sonra Düzce Üniversitesi ve diğer üniversitelerdeki öğretim elemanlarının akademik çalışmalarına ciddi oranda katkı sağladığına dikkat çeken Uğraş, “Üniversitemiz öğretim üyelerinin proje sayıları DÜBİT’in varlığında artış göstermiştir. İlimizdeki kamu kurum ve kuruluşların bazı rutin analizleri artık bünyemizde yapılıyor olması ve yine çevremizdeki bir çok sanayi ve üreticinin de ölçüm ve analizlerinin tarafımızdan karşılanıyor olması, bu tür kurumların işlerinin hızlanmasına ve AR-GE faaliyetlerinin daha canlı tutulmasına neden olmaktadır. DÜBİT, üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde bünyemizdeki öğretim elemanları ile özel sektör arasında bir köprü vazifesi de görmektedir.” diyerek açıklamalarına devam etti.


Haber; C.ÜSTÜNER