Karadeniz'de fındık hasat sezonunun tamamlanmasının ardından pazara 10 liradan inen kabuklu fındığın kilogramı, geçen zaman diliminde 17,5 lira kadar çıktı. Geçen yılki don, fındıkta rekolteyi düşürdü, artan taleple fiyatlar da tavan yaptı. Bugünlerde ise ufak bir düşüşle piyasada 16,5 liradan satılıyor. Neredeyse yarı yarıya düşen fındık rekoltesinin karşısında talep ise sürekli artıyor. Hem iç talep hem ihracat talebi artınca bunun da fiyatlara yansıması ‘zam’ olarak açığa çıkıyor. 

Sadece Yüzde 5’i sattı

Aldığımız bilgiye göre; Düzce’de üreticinin sadece yüzde 5’i fındığını satmış durumda. Üreticiler zamlanacağı beklentisi ile ürününü satmıyor. İlk etap da fiyatın 15 TL’yi yükselmesini isteyen üretici, bugünlerde fındığın 20 TL’yi bulacağı beklentisi içine girdi. 15 TL’yi geçmesine karşın ne üretici ne  tüccar hala satma taraftarı değil!

 Alternatif arayışı başladı

Ancak Uzmanlara göre fındık fiyatları 20 TL’yi geçmeyecek. Üreticinin satma taraftarı olmaması, sanayiciyi başka çözüm yollarına sevk ediyor. Türkiye için çok önemli bir tarım ürünü olan fındık, özellikle çikolata sanayisinde hammadde olarak kullanılıyor. Özellikle Avrupalı sanayici fındıktaki istikrarsızlıktan kesinlikle hoşnut değil.Durum böyle olunca yurt dışındaki sanayici fındık fiyatlarındaki istikrarsızlıktan dolayı son yıllarda çikolatada kullanılan fındığa alternatif ürün arayışlarına başladı. Fındıktaki bu dengesizliğin ilerleyen dönemlerde neler getireceği merak ediliyor.

Haber;S.KAŞKIR