Günümüzde kullanma yaşının 16’ya kadar düştüğü uyuşturucu ile ilgili artık yetkililerin daha etkin mücadele için harekete geçmesi gerekiyor. Yeni göreve başlayan İl Emniyet Müdürü Ayhan Buran'ın da Düzce'de öncelikli çözmeyi hedeflediği sorunlardan biri olan uyuşturucunun genç bedenleri daha fazla zehirlememesi için bugüne kadar atılan adımların istenilen sonucu vermediği görülüyor.

TEHLİKELİ GİDİŞE DUR DEMEK İÇİN...

Neredeyse her gün yapılan operasyonlarda güvenlik güçlerinin çok sayıda uyuşturucu madde ele geçirmesi, zehir tacilerinin uslanmadığı gerçeğini ortaya koyuyor. Bunun yanında veriler hem öğrenci gençliğinin hem de işsiz gençlerin uyuşturucu kullanımında yaşın gittikçe azaldığını gözler önüne seriyor. Verilerin ürkütücü bir yanı da uyuşturucu kullananların sayısının hızla artması. Bu tehlikeli gidişe bir dur demek için Düzce'de bir kaç proje hayata geçirildiği bilinirken daha etkin çözümler için mücadelenin artarak devam etmesi gerekliliği son yaşanan olayla bir kez daha gündeme geldi. Henüz 19 yaşında olan ve uyuşturucu bağımlısı olduğu iddia edilen bir genç Gümüşova'daki bir inşaatın önünde ölü bulundu. Hayatının baharında yaşamdan kopan gencin intihar etmiş olabileceği ihtimali araştırılırken, bu üzücü olay tedavisi mümkün olan uyuşturucudan gençlerin kurtulması için geniş çaplı bir mücadele hareketinin başlatılması gerekliliğini akıllara getirdi.

ÖRNEK UYGULAMA

Uyuşturucu kullananların sayısının hızla artması üzerine İstanbul'da Milli Eğitim, Narkotik, AMATEM ve üniversitelerin, acil önlem için harekete geçtiği ve bu yıl, başta 8’inci sınıflar olmak üzere lise öğrencilerini çok sıkı takip altına aldığı bilinirken buna benzer bir uygulamanın Düzce'de de hayata geçirilerek bu soruna etkin çözüm bekleniyor. Uygulama kapsamında özellikle sık disiplin cezası alan, agresif davranışlar sergileyen, okuldan atılma eşiğine gelen, yasadışı olaylara karışan ve herhangi bir maddeyi deneyen öğrenciler dikkatle gözleniyor...

Özellikle tedavi ilkelerini yerine getiren kişilerde uyuşturucu maddeyi bırakma oranının çok yüksek olması Düzce'de bu illete bulaşan gençlerin tespit edilerek tedavilerinin sağlanması tekrar sosyal hayata kazandırılmalarını sağlayabilir.

Haber: C. ÜSTÜNER