Elektrik Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu tarafından yeni yıl elektrik tarifesiyle ilgili yapılan çalışmayla yeni tarifede genel aydınlatma faturasına yüzde 21.3 rekor zam yapıldığı ortaya koyuldu. EMO'nun 2017 elektrik tarifelerini baz aldığı çalışmasına göre, konutların faturasındaki enerji kalemi yüzde 3.1 azalmasına karşın, dağıtım kalemi yüzde 6.3 zamlandırılınca elektrik faturalarındaki indirim buharlaştı. Halktan kesilen vergiler üzerinden şirketlere ödenen genel aydınlatma tarifesine ise yüzde 21.3 gibi çok yüksek oranda bir zam yapıldı. Dağıtım şirketleri için devlet üzerinden garantili tahsilat anlamına gelen bu kalemdeki artış, tüketicilerin üzerine yıllık 192.5 milyon lira ek yük getirdi.

Elektrik Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu tarafından yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi: "Fiyatların Ocak 2017`de değişmeyeceğini açıklayan EPDK(Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu), enerji bedelinin düştüğünü, ama dağıtım maliyetinin arttığını savunmuştu. Orta gerilim üzerinde tek terimli tarifelere bakıldığında; yalnızca sanayi ile şehit aileleri ve gazilerin faturasında değişim yapılmazken ticarethaneler, meskenler ile tarımsal sulamadan kesilen dağıtım bedeline yüzde 6.3 zam yapıldı. Dağıtım bedeline yapılan zamlar, bu tarife gruplarında enerji bedelindeki ortalama yüzde 3`lük indirimi yok etti."

Öte yandan, 6446 sayılı 2013 yılında çıkarılan kanunla 2015 yıl sonuna kadar aydınlatma giderlerinin ilgili bakanlık bütçesi ile belediye ve il özel idarelerinin vergi gelirlerinden karşılanacağı dağıtım şirketlerine garanti edilmiş, Bakanlar Kurulu kararıyla da bu süre 2017 yıl sonuna kadar uzatılmıştı. EMO tarafından yapılan açıklamada op kanuna da dikkat çekildi ve "otoyollar, özelleştirilmiş karayolları hariç olmak üzere tüm cadde, bulvar, meydan, yürüyüş yolu, trafik sinyalizasyonu, kamuya ait park, bahçe ve ören yerleri, ibadethaneler ile güvenlik amaçlı sınır aydınlatmaları, ilgili bakanlık ve belediyelerin gelir ve bütçe paylarından kesiliyor. EPDK`nın yeni tarifesiyle bedelini ilgili bakanlık ve belediyelerin yani kamunun ödediği genel aydınlatma faturasına yüzde 21.3 zam yapıldı. Böylece kilovat saat başına 25.7 kuruş olan genel aydınlatma bedeli, 31.2 kuruşa çıktı" ifadeleri paylaşıldı.