Düzce'deki pazar, market ya da manavlardaki değişik fiyat etiketleri dikkat çekiyor. Bir manavda 65 kuruşa satılan karpuz şehrin göbeğinde 1 TL'den alıcı buluyor. Peki Pazarda, manavda ya da markette sebze ve meyve fiyatları kime neye göre belirleniyor? Düzce'deki market manav ve pazarlarda yaptığımız araştırmada etiketlerde bir standart olmadığını görülüyor.

 

 

 

Fiyatlar halden alış miktarı, ürünün cinsi yada kendi hizmet kalitesine göre satıcı kendi belirliyor. Ürünlerde bu dalgalanma için de herhangi bir denetim bulunmuyor. Bu durum pazarda da markette de manavda da değişmiyor. Yan yana duran iki tezgahta satılan ürünler aynı olsada fiyatlarında farklılık olabiliyor.

 

 


Satıcılara göre bunda ana etken olarak ürünün cinsi ve halden alınış miktarı gösteriliyor. "Sosyete manavı" olarak tabir edilen olan bazı işletmeler de müşterilerine verdiği “güven” ve “kaliteli hizmet” anlayışını savunarak fiyatlarını belirliyor.

 

 



Manavlardaki yüksek sebze ve meyve fiyatlarınının yanı sıra gerek sokak aralarında gerekse sabit yerlerde duran seyyar satıcılarda bulunuyor. Market ve Manav işletmecilerine göre buralarda fiyatların düşük olmasında da satılan malın kalitesiz olmasının yanı sıra vergi, elektirk doğalgaz gibi bir takım dükkan masraflarından muhaf olmaları gösteriliyor.

 

Haber: S. KAŞKIR