Rekolte tartışmalarının önüne geçmek için bu yıl ilk defa sadece Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan fındık rekoltesi çalışmaları haziran ayının son haftasında tamamlandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri tarafından 16 il ve 108 ilçede  rekolte tespit çalışmaları yaparak rapor hazırladı. Üreticinin ve sektör temsilcilerinin dört gözle beklediği rekolte tahmini bugün Bakan Faruk Çelik tarafından açıklandı.

Bakan çelik: ücretler üreticiyi rahatlatacak

Bakan Faruk Çelik, 2016 yılı fındık rekoltesinin 468 bin ton olarak tespit edildiğini belirtti. Bakan Faruk Çelik fındık fiyatlarının bu yıl üreticileri tatmin edeceğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“2016 yılı fındık rekoltesini 468 bin ton olarak tespit etmiş bulunuyoruz. Bunu sektör temsilcilerine, tüm üreticilerle aracılığınızla paylaşmış oluyoruz. Rekoltenin düşük olmasında peryodisitenin yanında diğer don ve benzeri olaylar etkili olmuş bulunuyor. Bu yıl bu yönüyle de ücretlerin üreticileri tatmin edecek ölçüde olacağını da rahat bir şekilde söyleyebiliriz.”

Rekolte düştü

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlükleri tarafından il bazında yapılan tahminlerinde 2015 yılında 676 bin 838 ton olarak açıklanan Türkiye fındık rekoltesinin , 2016 fındık sezonunda bir önceki yıla göre düştüğü görüldü.  Öte yandan fındık bahçelerinin küllenme dolu gibi doğal olayların rekolteyi etkilediği düşünülüyor.


Haber;S.KAŞKIR