Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü CNN Türk ekranlarında Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Bakan Özlü, teknik ve mali analizlerinin tamamlanmak üzere olduğu yerli otomobilin CEO'sunun da Ortak Girişim Grubu çok yakın bir zamanda seçileceğini kaydetti. Özlü ayrıca, üç CEO adayının bulunduğunu ve küresel çapta başarılı olmuş bir Türk’ün CEO olacağını söyledi.

5 farklı kasa tipi, 400-500 km menzil
Bakan Özlü, yerli otomobilin orta sınıf (C segmenti) platformda olacağını ve 5 farklı kasa tipinden oluşacağını belirterek, ön görülen yatırım tutarının ise 3 milyar dolarlık olduğunu belirtti.  

Bakan Özlü, alternatifli teşvik ve destek modelleri üzerinde çalışıldığı aktardı. Bakan Özlü, batarya teknolojilerindeki gelişmelerin hızlı olduğuna işaret ederek bu noktadaki maliyetlerin zaman içinde düşeceğinin öngörüldüğünü söyledi. Bakan Özlü, şarj istasyonları planlamalarına da geçildiğini aktardı. Bakan Özlü, prototipin 2019'da oluşturulmasında bir sıkıntı görmediklerini belirtti.

Enerji depolama, akü, batarya kısmı ile ilgili yoğun bir çalışma olduğunu aktaran Özlü, “Bizim projemizin ana konularından biri de şarj süresi ve edilen şarjla ne kadar süre gidilebileceği. Menzil çalışmalarımız minimum 400-500 km civarında” şeklinde konuştu.

29 milyar dolarlık ihracat
Türkiye'deki sektörler arasında otomobilin çok başarılı bir sektör olduğunu kaydeden Özlü, “29 milyar dolara yakın bir ihracatımız oldu. Her 2 dakikada 1 otomobil üretiliyor. Bu rakamlara ticari araçlar dahil değil. Sadece otomotivden bahsediyoruz. Artık Türkiye'nin kendine ait bir tasarım ve marka ortaya koymasını gerektiriyor. Bundan sonraki aşamadan Türkiye bir marka oluşturmalı ve dünya pazarlarında yer almalı. Şunu ifade edeyim, dünyada bu sektör 35-40 yılda bir dönüşüm yaşadı” ifadesinde bulundu.

HEM KALİTE HEM FİYATTA...
Hali hazırda sipariş vermek isteyen çok sayıda yurttaşın olduğunu belirten Bakan Özlü, kalite ve fiyat bakımından emsallerinden daha iyi bir ürün ortaya koyacaklarını aktardı.

Haber: Ö.YILMAZ