Batı Karadenizli balıkçıların çıktıkları avdan eli boş dönmeleri üzerine yaşanan sıkıntı tezgahlara yansıdı. Karadeniz'e açılan balıkçı tekneleri attıkları ağlardan çıkan balık oranının azlığı nedeniyle fiyatları yükseltti. Fiyatların yükselmesi ile vatandaşların sofrasında yer almayan balık ürünleri birçok balıkçıyı da olumsuz etkiledi. Batı Karadeniz'in en önemli balıkçı limanına sahip Akçakoca'da balıkçılar, geçen seneye göre avlanan balık miktarında önemli düşüşler yaşandığını ifade ediyor.

Her kesimden vatandaşın bol miktarda tükettiği Karadeniz'in incisi hamsi artık göç nedeniyle avlanamıyor. Akçakoca’da balıkçılar ise hamsi yerine gece gündüz avlanabilen istavrit ile mezgite yöneldi.

10 yıldır Akçakoca’da balıkçılık yapan Ruhi Pehlivan, “Şu an tezgahlarda Akçakoca’da istavrit, mezgit, barbunya balığı bulunuyor. Hamsi bu sene çok az olduğu için buzhanelerden çıkartıyoruz. Şu an denizde durum çok kötü. Bu durumun düzensiz avlanmadan kaynaklandığını söylüyorlar. Şu an Karadeniz’den pek sağlıklı balık çıkmıyor. Trol dediğimiz avcılık balıkların yavrularını yumurtalarını silip süpürüyor.” dedi.
Balıkçılar, avlanma az olunca etiketlerde de fiyatları yükseltme yolunu seçiyor…

Ruhi Pehlivan, “Balık az olduğu için fiyatlar da uçuk. Balık olmadığı için pahalı oluyor. Kurtarmak için fiyatları yükseltmek zorunda kalıyoruz. Şu an tezgahın en pahalısı barbunya. 20 TL kilosu.” derken, bir diğer balıkçı Necati Kar ise “Şu anda balık çok az. Denizin düzgün olması balık avlanmasında azalmaya neden oldu.” dedi.

Balık tezgahlarında hamsi 7, mezgit 7, istavrit 10, zargana 15, barbun 20, çupra 5 TL’den satılıyor… Fiyatlarda bu mevsimdeki artışı normal bulan vatandaşlar ise, pahalı da olsa balıktan vazgeçmeyi düşünmüyor. 



Haber: S. KAŞKIR