Balıkçılık sezonu bugün (1 Eylül) itibariyle açıldı. Balıkçılar, “Vira Bismillah” diyerek geceden itibaren bereketli bir sezon temennisiyle denize açılmaya başladı.

Yeni av sezonu dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, balıkçılara kurallara uymaları yönünde uyarı yaptı. Kabaoğlu açıklamasında, “Kaynakların sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde, balıklarımızın yılda en az bir kez üreme imkânı tanımak ve geleceğimizin ve çok önemli zenginliğimizin yok edilmemesi için, avlanma usul ve esaslarına uyulmasını, 2016-2017 avcılık sezonunun tüm balıkçılarımız için bol kazançlı ve bereketli geçmesini temenni ederim.” ifadesini kullandı.

2016-2017 balıkçılık sezonunun başlamasıyla birlikte trol ağları ile su ürünleri avcılığı yasağı sona ererken mekanik güç kullanan ve kullanmayan çevirme ağları ile su ürünleri avcılığı artık serbest... Yunus, fok, deniz alası, lagos, orfoz, mahmuzlu camgöz köpek balığı ve mersin balığının bütün karasularda avlanmaları ise yasak. Yine tüp, nargile, maske, zıpkın ile dalış yapılarak, şnorkel ve su altı tüfekleri kullanılarak su altında ticari amaçlı balık avcılığı yasak. Ayrıca boy yasakları da devam ediyor.

Öte yandan gırgır ağı kullanan balıkçı gemileri için bakanlık il veya ilçe müdürlüklerinden ağların derinliğini gösterir, bir yıl geçerli ölçüm belgesi alınması da zorunlu...

C. ÜSTÜNER