Yeni Bir Teşvik Ama Ne Zaman?

Düzce gibi bir çok ili yakından ilgilendiren ve Başbakan tarafından uzadığı müjdelenen teşvik ile ilgili olarak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yeni bir istihdam teşvik uygulaması başlattıklarını, çok yakında TBMM gündemine geleceğini açıkladı. Babacan, yeni düzenlemenin sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksine göre farklı sürelerde ve farklı oranlarda sübvanse yöntemiyle gerçekleştirileceğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz ay Mardin’de yaptığı ve 5084 sayılı teşvik uygulamasının bölgelere bağlı olarak yeniden uzatılacağı yönündeki açıklamaya rağmen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın farklı açıklaması kafaları karıştırdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Daha önce 5084 sayılı teşvikten yararlanan iller bugün bulundukları bölgelere bağlı olarak o kadar daha yararlanacaklar. 3. bölgede olan ve daha önce teşvikten yararlanan bir vilayet 3 yıl daha, 4. bölgedeki vilayet 4 yıl daha, 5. bölgedeki vilayet 5 yıl daha yararlanacak” şeklindeki sözleri havada kaldı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yeni bir istihdam teşvik uygulamasını çok yakında Türkiye Büyük Millet Meclisinin gündemine getireceklerini açıkladı.

Meclis Genel Kurulu'nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal'ın , "5084 sayılı Teşvik Yasası tekrar yürürlüğe girecek mi, girecekse ne zaman girecek?" sorusuna 2012 sonunda 5084 sayılı yasanın uygulamasının bittiğini belirterek, "Ancak bunu ikame edecek ve bunun mahzurlarını da giderecek yeni bir istihdam teşvik düzenlemesini de önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisine biz hükûmet olarak sunacağız ve bu düzenleme de sosyoekonomik gelişmişlik endeksine göre farklı sürelerde veya farklı oranlarda sosyal güvenlik primini hazinenin sübvanse etmesiyle ilgili bir düzenleme olacak. Bu konudaki yetkiyi de biz Bakanlar Kurulu’na almak istiyoruz. Belki her yıl bölgeden bölgeye ya da durumdan duruma farklı uygulamalar gerekebilir diye Bakanlar Kurulunun yetkisinde, bir bakıma, adına artık "5084' demeyeceğiz çünkü bir yatırım teşviki değil ama yeni bir istihdam teşvik uygulaması olarak bunu çok yakında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemine getireceğiz" dedi.

Haber: S. KAŞKIR