Düzce Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Kudret Taş, vergi haftası dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu. Taş, Vergi tahakkuk ve tahsilatında Düzce’nin geçmiş yıllara oranla daha iyi bir düzeyde olduğunu söyledi.

GEÇMİŞE GÖRE İYİYİZ
Taş, “4 büyük il verginin yüzde 80’ni ödüyor.  Geride kalan iller yüzde 20’sini. O yüzden yüzde 20’de Düzce önemli bir yerde. Nüfussa baktığımızda 32. Sıradayız. Tahsilatımız yüzde 61 oranına çıkmış reel olarak baktığınızda çok sevilecek bir oran değil. Ancak geçmişe göre iyiyiz. “diye konuştu.
Taş bu oranda yapılandırmalar, ticari hayatın oturması ve depremden sonra ortaya çıkan gelişmelerin etkili olduğu görüldü.

Taş, 2000 yılından önce vergi yükleri ağırdı. 2000’den sonra hükümetin yaptığı düzenlemeler, vergi yükünü biraz daha düşürdü.  Şirketler için vergi oranları yüzde 35’lerden 20’lere sabitlendi. aynı şekilde sigorta primleri de ağırdı. bütün bunlar biraz daha giderildiğinde vergiler daha da artacak.”dedi.

KÜLFETİN TOZUNA DUMANINA KATLANIYORUZ
Taş, imalatını Düzce’de yapan fakat vergilerini başka bir ilde ödeyen firmaların başka illeri tercih etme nedenini cevapladı. Taş,“Sadece sigortalı çalıştırdıkları işçilerin vergilerinin burada ödüyorlar. Onun dışında kurumlarının şirketlerinin vergilerini kayıtlı oldukları illerde ödüyorlar. Kendileri burada faaliyette bulunuyor. Buranın yolunu suyunu kullanıyor ama şirketleri İstanbul’a ya da başka bir yere kayıtlı oldukları için vergilerini oraya ödüyorlar. Dolayısıyla bizim az önce saydığımız brüt vergi gelirleri başka yerlerde görünüyor.”dedi. Taş, bu konuda sivil toplum örgütlerinin baskı yapması gerektiğini söyledi.

Taş, “Külfete katlananların bu nimetlerden yararlanıyor olması lazım. Biz yararlanmıyoruz. Külfetin tozuna dumanına katlanıyoruz. Nimetlerinden istihdam ettikleri işçiler açısından yararlanıyoruz. Külfetlerine katlandığımız şirketlerin vergilerini burada ödemelerini öneriyoruz. Bunu sivil toplum örgütleri işveren örgütleri bunlar baskı uygulayarak yönlendirebilir ama bunun sonuç alacağına inanmıyorum. Vergi mükellefinin tercihidir, yasal olarak zorlayamazsınız ama bu çok doğru bir durum değil. Önerimiz üretim tesislerinin hasılatları içerisinde ne kadar oran tutuyorsa ona göre vergilerin dağıtılması yapılabilir.”diye konuştu.
Taş, ödenen her verginin mali idarelere aktarılan kaynakların illere dağıtılmasında etkili olduğunu sözlerine ekledi.  


Haber:S.KAŞKIR