Dün akşam yayınlanan Manşet programının konuğu FİSKOBİRLİK Başkanı Lütfi Bayraktar’dı. Bayraktar fındık fiyatı ve hükümetin politikası hakkında açıklamalarda bulundu.
Bayraktar, “ Dünya’nın en büyük kurumlarından biriyiz ama üretici bizi hala müdahale kurumu zannediyor.19 tane birlik var. 540 bin ortak sayısı var. 240 bini Fiskobirlik’e ait. Kaldı ki Fiskobirlik, son yıllarda yaşadığı bazı sıkıntılar nedeniyle ortaklığı kabul etmiyor.” Dedi.
Fındık için istikrarlı bir fiyata ihtiyaç olduğunu söyleyen Bayraktar, “Ya bir uçtayız,ya öteki uçta” dedi.
Amerika badem politikasının fındıkta kullanılmasını önerdi. Türkiye’de fındık ne ise Amerika’da badem de o. Bizim Dünya’da fındıkta için sahip olduğumuz Pazar ortamına Amerika badem için sahip. Herkes Türkiye için gelişmiş ülkeleri örnek gösteriyor ama fındık için çözüm önerileri ortaya konurken hiç Amerika akla gelmiyor.Fındığın alternatifi yok. Ancak Dünya’da fındıkla ilgili istikrarlı bir fiyata ihtiyaç var. Fındık için bir çözüm aranıyor. 1939’dan beri aynı şeyler söyleniyor. Ancak bu çözüm olmadığından değil, birilerinin başka argümanı olmadığından bu hali alıyor. Allah bize fındığı büyük bir nimet olarak vermiş. Ama bunu kullanmasını bilmiyoruz. Pazarda, satışta sıkıntılar var. Fiyat istikrarı olmadığı için ya bir uçtayız ya öteki uçta.”
Hükümetten üretici birliklerine destek vermesini isteyen bayraktar şöyle konuştu:
“Ak Parti son 5-6 yılda diğer hükümetlerin harcamadığı kadar para harcadı. Ama bunların üretici nezdinde bir anlamı yok. Yurtdışında bu işin tekelcileri işlerine geldiği gibi piyasayı düzenliyor. İstediği gibi suyu bulandırıp büyük balığı avlıyor. Yasal olarak piyasanın şartlarını hazırlayan siyasi iktidar, üreticiyi büyük tekellerle karşılaştırmak yerine üretici birliklerine gerekli desteği vermeli. 2008 yılında fındıkla ilgili yaklaşık 35 yıllık bir tecrübeye, stratejiye son verildi.”