Her yıl temmuz ayında Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Karadeniz Fındık Mamulleri ihracatçılar Birliği, Fiskobirlik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ayrı ayrı rekolte açıklamaları spekülasyonlara neden oluyordu.  Fındık sektöründe her yıl yaşanan rekolte tartışmasının önüne geçilmek için bakanlık, rekolte miktarını tek elden açıklama kararı aldı.  Komisyon üyeleri tarafından tespit edilen rekoltenin 2 Temmuz Cumartesi günü açıklanması beklenirken, açıklamanın bayram sonuna kaldığı öğrenildi.

15 Haziran'da 16 il ve 108 ilçede başlayan rekolte tespit çalışmalarının sona erdiğini ifade eden yetkiler, komisyon üyeleri tarafından oluşturulan raporunun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına teslim edildiğini belirtti.

Bakanlığın rekolte tahmini açıklaması bayram sonuna kalırken, kamuoyunda farklı rakamlar dolaşmaya devam ediyor. 2016-2017 fındığında ciddi düşüş olduğu görüşü hakim. Yapılan çalışmalarda Türkiye rekoltesinin 500 bin ton civarı olduğu tahmin ediliyor  Daha öncede  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 yılında fındık üretiminin yüzde 18 oranında azalacağını belirtmişti.


HABER;S.KAŞKIR