Düzce’de halkın en önemli geçim kaynakları arasında yer alan fındık, yaşanan dondu, fırtınaydı derken nihayet hasat edilmeye başlandı. Don olaylarından önce fındıkta çok yüksek bir rekolte bekleyen fındık üreticisi, düşük fiyatlı fındık beklentisine girmişti. Ancak beklenmedik don olayı, rekolteyi düşürdü. Bunun üzerine, fiyatlar tavan yaptı.


Sahil ve orta kesimde başlayan fındık geçmiş yılların aksine rekoltesi daha düşük bir şekilde toplanmaya başlanıldı.


İlk fındığın daldan koparılmasının ardından pazara da ilk mahsuller düşmeye başladı. Bu sezon fındığın olmayışından dolayı da fiyatlar 10 lira ve üzerinden seyrediyor. Bu yıl yaşanan don ve diğer afetlerin fındık rekoltesine derin kayıpların yaşattığı ve üreticinin de az olan fındığı yüksek fiyattan satma isteğinin oluşarak en az 15 liraya yükseleceği tahmin ediliyor…


Sezona kilogramı 10 Lira'dan giren kabuklu fındık fiyatının daha da yükselerek 15 Lira'ya kadar çıkmasını bekleyen üreticilerin aksine iş adamları fındık fiyatının çok yüksek seviyelerde seyretmesinin yarardan çok zarara yol açacağını savunuyor. İş adamları, “Zaten çok yüksek fiyat, fındığa zarar getirecektir. Çünkü çok yüksek fiyat tüketimi azaltacak ve böylelikle de fiyatın yeniden düşmesini sağlayacaktır. Yine ihracata da olumsuz yansıyacaktır. Yabancı alıcı yüksek fiyat nedeniyle alternatif ürünlere yönelecektir. Fiyatların, sektörün tüm aktörlerini memnun edecek seviyelerde seyretmesinde fayda var." Yorumunda bulunuyor.

 

Haber: S. Kaşkır