Geçtiğimiz yılki rakamların yanından bile geçmeyecek kadar düşen fındık fiyatları, artık üreticilerin korkulu rüyasına dönüştü. Her yeni güne yükselir umudu ile uyanan fındık üreticileri, fiyatın tekli rakamlara kadar düşmesiyle adeta hüsranı yaşar oldu. Bir önceki sezon 20 TL'ye kadar çıkan fındık bu yıl uçurum gibi bir farkla işlem görüyor. Fiyatın 9 liraya kadar gerilemesi ürününü emanete bırakan üreticileri kara kara düşündürür oldu. 20 lirayı artık hayal gibi gören üreticilerin beklentisi olan 15 TL de artık çok zor gibi gözüküyor. Düşük fiyatlar yüzünden fındığını satmamak için direnen üreticiler, piyasanın hareketleneceği umuduyla beklerken, bu süreçte devletin zirvesine seslerini duyurmak için de her yolu deniyor.

 

"9 liraya düştü, zor durumdayız"

Bilindiği gibi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bir süredir sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan çiftçilere ve hayvan üreticilerine yaptığı çağrılar üzerine, kendisini arayanlarla telefonla görüşüyor. Bakan'ın bu yeni uygulaması kapsamında dün hayvan üreticileri ile görüşeceğine duyuran Bakan Çelik'i bir fındık üreticisi de aradı. Bakan'ın görüştüğü üretici, fındık fiyatlarının 9 liraya düştüğünü belirterek zor durumda olduklarını dile getirdi. Bakan Çelik de, fındıkla ilgili bakanlığın alan bazlı destekleri bulunduğunu, konuyu Tarım İl Müdürlüğünden takip etmesini istedi.

Bu durum, Karadeniz Bölgesi'nin önemli geçim kaynağı olan fındığın fiyatındaki büyük düşüş  karşısında eli-kolu bağlı gibi beklemek istemeyen üreticilerin yaşadıkları mağduriyeti her fırsatta dile getirmek istediklerini gösterdi.

Haber:C.ÜSTÜNER