Hükümet zam dedi, firmalarda yeni haftaya yeni satış fiyatlarıyla girme kararı aldı. Zammın oranı ise küçümsenmeyecek boyutlarda. Yüzde 28 ile yüzde 44 arasında. Peki bu zammın ardından hangi sigara ne kadar fiyata tüketiciye sunulacak?

Sigaraya zam var ama ne kadar olduğunu söylemek yasak. Nedeni ise Tütün Mamüllerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun...

Kanuna göre, devlet sigaraya zam yapabilir ama basın zamdan etkilenen ürünün adını ağzına alamaz. Hangi ürüne ne kadar zam geldiğini, ürünün adını kullanarak yayınlamak, tütün mamüllerinin reklamını yapmak anlamına geliyor. Hal böyle olunca tüketiciye de büfeye gidip sigara fiyatlarını sormaktan başka çare kalmıyor.

HAZIRLIKLI OLUN

Siz yapılan zamların ardından halen sigara tüketimine devam etme kararındaysanız sigara almaya tedarikli gitmeniz gerekir. Sigaraya yapılan zamlar öyle ufak tefek değil. Philsa'dan yapılan açıklamaya göre, Bakanlar Kurulu kararıyla sigaraya uygulanan nispi vergi oranının yüzde 63'den yüzde 69'a çıkarılması ve Özel Tüketim ve Katma Değer Vergileri toplamının sigara perakende satış fiyatının yüzde 84,25'ine ulaştı.

İŞTE FİYATLAR

Yeni fiyatlandırmalara göre, daha önce 7 TL'ye satın alınan bir sigaranın fiyatı artık 9 TL. 7.50 TL'ye satılan sigaranın fiyatı ise artık piyasanın en pahalısı olma unvanına sahip. Fiyat tamı tamına 9.50 TL. Listede fiyatı biraz daha insaflı olan sigara ise artık 6.50 TL. Yani yeni zamlarla birlikte piyasadaki en ucuz sigara 6.50 TL oldu. 

Haber; R. BAL