Üretici birliklerine yeni düzenleme yolda... Tüm birliklerin tek bir çatı altında birleştirilerek ortak merkezden yürütülmesinin planlandığı çalışmaya ilişkin bakanlık düğmeye bastı. Arı, bal, süt, fındık üreticileri birliğinin yanı sıra hayvancılık alanında kırmız et üreticileri birliği adıyla bir çok birliğin faaliyet gösterdiği Düzce'de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın hayata geçirmek için çalışmalara başladığı modeli ile artık hayvansal ve bitkisel üretim birliği şeklinde iki oluşumda üreticilere hizmet verilecek. Böylelikle hem birliklere bir düzen gelmesi hem de üreticiler ile arasında daha etkin ve faydalı ilişki yürütülmesi hedefleniyor.

Bir merkez birliği olacak

Konuya ilişkin açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, üretici birliklerinin daha derli toplu hale gelmesi ve düzensizliğin ortadan kalkması için yeni bir yasal düzenleme üzerinde çalıştıklarını bildirerek, şöyle devam etti:

"Bir merkez birliği olacak. İllerde ise hayvansal ve bitkisel üretim birliği niteliğinde iki ya da üç birlikten oluşacak bir model düşünüyoruz. Tüm birliklerin temsil edildiği, şube olarak hepsinin içinde yer aldığı bir yapıyı kurmanın, sektörümüz ve üreticiler açısından daha faydalı olduğunu düşünüyoruz."

Üreticilerle sadece aidatlar üzerinden bir ilişki kurmanın doğru olmadığını belirten Çelik, ayrıca üreticilerin desteklemelerle ilgili prosedürden kaynaklı dosya masrafları ve kesintiler nedeniyle yorulduğunu, sıkıntı yaşadığını kaydetti.

Haber:C.ÜSTÜNER