Düzce Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Karslıoğlu, geçen haftalarda yapılan borsada külleme hastalığı çalıştayı ile Ticaret Borsası üyeleri için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) hayata geçirdiği ‘Nefes Kredisi’ projesi hakkında bilgi verdi. Borsaya kayıtlı 5 bine yakın üye bulunduğunu söyleyen Karslıoğlu, bin üyenin kullanmasının büyük bir rakam olacağını bildirdi.

Çalıştay hakkında değerlendirmede bulunan Karslıoğlu, çalış tayının sonuçları ile ilgili hemen cevap vermek mümkün olmadığını belirterek, “Karadeniz üniversitesinden gelen bu konunun uzmanlarını dinledik karşılıklı mütalaalar yaptık. Nasıl tedbir alınması gerektiği ile ilgili bilgilendirmeler yapıldı. Bizde bunu yaymaya çalışıyoruz. Tabi bu süreç için kış sezonunda olduğumuzdan dolayı şu an yapılacak bir şey yok.” İfadelerini kullandı.

Bizim ana sorunumuzda ürünümüzün az olmasıdır
Fındık bahçesi ile ilgili yapılması gereken işlemlerin şubat ayından sonra başlayacağını bildiren Karslıoğlu,  “Ana konu verimi arttırmaktır. Bizim memlekette, bizim ana sorunumuzda ürünümüzün az olmasıdır. Çünkü ürün ne kadar olursa maliyet o kadar yüksek oluyor. Bizim birinci derdimiz hastalık. Var veya yok, aynı arazi üstünde aynı masrafı yapıyorsun ama ürün az olduğu zaman maliyet otomatik olarak çok yükselmiş oluyor. Yani hastalıkla ilgili gelişmeleri zaman gösterecek. Muhakkak dikkate alınacaktır. Her yerde bölgenin her tarafında çalışmalar devam ediyor. Bununla ilgili her ilde, her bölgede, hem tarım il müdürlükleri, hem bakanlık, hem de bizim gibi odalar gerekli faydaları sağlamaya çalışıyorlar.” Şeklinde konuştu.

Fiyatla ilgili biz konuşmuyoruz
Herkes kendi ürününü korumak için gerekeni yapmakla mücadele ettiğini aktaran Karslıoğlu 2017 yılı rekolte beklentisi ve fındık fiyatıyla ilgili borsa olarak konuşmadıklarını dile getirdi.

Düzce merkezde seneye çok çok iyi bir mahsul olacak
Külleme hastalığının fındığa etkisinin durumunun belirsiz olduğunu söyleyen Karslıoğlu, üreticide var olan fındık bir yıl çok olur, bir yıl az’ düşüncesi üzerinden Düzce’deki beklentiyi ifade etti. “Olağan üstü durumlar dışında fındık ürünü bir yıl çok olursa bir yıl az olur. Her dönem hastalık olacak diye bir ayet yok. Fındıktaki hastalığın yüzde 80’i nemli ve yağmurlu havalardan olduğu kanaati var. Nemli hava hastalığa ivme kazandırıyor. Önümüzdeki yıl bu yıl az olan yerde daha çok mahsul olacak. Düzce merkezde seneye çok çok iyi bir mahsul olacak. Çok olan yerlerde geçen seneki gibi çok olmayacak. Fındığın çok olacağını püsküllerin ve hava şartlarının iyi olması işaret ediyor.

Fındık yükselecek diye bekletiliyor
Ürün üreticide yüzde yüz sıfırlanmadığı sürece fındık sezonunun bitmediğini kaydeden Karslıoğlu, “Eskiden ürün hasadın ardından bir ayda biterdi. Bir ürün sahipleniyor. Her ay para ediyor. Durdukça daha çok yükseliyor ya da düşebiliyor bu ayrı konu ama genelde yükseltecek diye bekletiliyor. Her gün satılabilen bir ürün olduğu için sezon bittiği düşünmek doğru olmaz.” dedi.