Organize Sanayi Bölgesi’nde yaşanan işten çıkarmaların ardından yaşanan olaylar nedeniyle, son zamanlarda değişik ortamlarda sık sık gündeme gelen işçi sendikaları, faaliyetleri hakkında oluşan olumsuz yargıları ortadan kaldırabilmek için basın kuruşlarını ve sivil toplum örgütlerini ziyaret ediyorlar.

 

Bu ziyaretler kapsamında Öncü RTV kurucusu Önder Tonyalı’yı ziyaret eden sendikacılar, faaliyetleri ve OSB’de yaşanan olaylar hakkında bilgi verdiler. Deri İş Genel Başkanı Musa Selvi, Deri İş Düzce temsilcisi Cemil Tınaz, Türk-iş il temsilcisi Ali Gürel ve Petrol İş Düzce Örgütlenme Sorumlusu Ünal Akbulut’un katıldığı ziyaret sırasında Tonyalı ve Sendikacılar, yaşanan olaylar hakkında görüşlerini dile getirme imkanı buldular.

 

Deri İş Genel Başkanı Musa Selvi, ziyaret sırasında Öncü Mikrofonlarına yaptığı açıklamada, 1980 yılında 40 Milyon nüfusa karşılık 2,5 Milyon sendikalı işçi olduğunu, günümüzde 70 Milyon nüfusa karşılık 700 bin sendikalı işçi çalıştığını söyleyerek, bunun nedeninin özelleştirmeler olduğunu söyledi.

 

Sermayenin emeğin ucuz olduğu yerlere kaçtığını söyleyen Selvi, Düzce özelinde çalışanların durumunun 1800’lü yılları aratmadığını da ifade etti. AB Sürecinde olumlu gelişmelerin yaşanmasını beklediklerini dile getiren Selvi,  sendikaların sermayeye karşı olmadığını, işyerlerinde oluşan çalışma barışının üretim artışına katkıda bulunacağını de söyledi. Selvi, Desa Deri’den atılan işçilerin performans eksikliği veya disiplinsizlik nedeniyle atılmadığını, atılan kişilerin içinde ayın veya yılın elemanı seçilen kişiler olduğunu da sözlerine ekledi.

 

 Deri İş Düzce Temsilcisi Cemil Tınaz ise, atılan işçiler geri alınana kadar eylemin süreceğini belirtirken, işverene, olaydan hem işçiler hem de işyeri daha fazla zarar görmeden uzlaşma çağrısında bulundu. İşverenin kendilerini siparişleri iptal ettirmekle suçladığını dile getiren Tınaz, bu iptalin sebebinin kendileri olmadığını,  uluslar arası firmalarla iş yapan Desa Deri’nin yaptığı sözleşmelerde kendisinin imzaladığı ve işcilerin sendikal haklarına saygı duymaya yönelik bir maddeyi de içeren sözleşme nedeniyle siparişlerin iptal edildiğini söyledi.