Esnafın yüzünün en çok güldüğü bayram arifelerinde bu bayram esnaf sinek avladı. Belediye ekipleri tarafından sürekli anonslar yapılarak vatandaşların yeni yapılan pazaryerlerine çekiliyor olması esnaf tarafından, “bizi bitirmeye mi çalışıyorlar” tepkisiyle karşılandı. Zabıtaların da sıkı denetim yapıyor olması, esnafın bayramda satmak için getirdiği malların elinde kalmasına sebep oldu. Esnaf, dışarıya tezgah açamadığını, biraz kazanmak için bayramı beklediklerini ama mağdur olduklarını dile getirdi.

“Pazaryerleri yüzünden mahvolduk”
Kızılay Meydanı esnaflarından Bahadır Gönder, bu bayram hiçbir yoğunluğumuz yok belediyemiz sağ olsun her yere pazar açtırmış diyerek mağduriyetini şu ifadelerle dile getirdi: “Belediye sergicileri şehir merkezine çok yakın bir yere toplamış. Bu sene mahvolduk. İşlerimiz önceki bayramlara göre çok kötü. Hiç böyle bir şey yaşamamıştık ilk defa yaşıyoruz. Şehirden az daha uzağa yapsalar bu pazarı hiçbir sorun ama nedense içine yapıyorlar. Böyle bir mantık yok. Tüm esnaf arkadaşlarımın dükkanları boş”.

“1 TL’ye çorap satmaya çalışıyoruz”
Gönder ayrıca belediye ekiplerinin sürekli anons geçerek halkı yeni yapılan pazaryerlerine topladıklarını vurgulayarak belediyeye de gerekli şikayeti yaptığını söyleyerek; “Belediyeyi aradım ama bana insanlar domates, biber almasın mı dediler. Bir tek domates biber satılmıyor ki seyyar bütün her şeyi toplamışlar. Sürekli anons geçiyorlar oraya pazaryeri açıldı buraya açıldı diye. Şu çarşının haline bakar mısınız? Her yer bomboş biz ne yapalım? Belediye sıkıştığında geliyor, esnaf borcun var vergin var gel öde diye. Biz burada 1 TL’ye çorap satmaya çalışıyoruz. Yeter artık bıktık. Böyle encümen de olmaz belediye başkanlığı da olmaz” diye bir esnaf olarak sitemde bulundu.

“Zabıtalarla karşı karşıya geliyoruz”
Kurban bayramları ramazan bayramlarına göre zaten durgun geçer ancak bu bayram durgunluğun sebebi başka. Yine Kızılay Meydanı esnaflarından Mehmet Değerli bu bayramı değerlendirirken diğer esnaflar gibi aynı konuya değindiler. Mehmet Değerli; “sokaklar ve pazaryerleri düzenlensin” ancak diye başladığı sözüne şu ifadeleri ekledi: “Vatandaşa iyilik yaptı ama esnafa zulüm yapılır gibi bir durum oldu. Sayın başkanımız duysun bunu. Geçen bayram her yer doluydu ama bu bayram düzen yapacağız diye esnafın burnundan getirdi. Ben 6 milyar kira veriyorum. İki bayramdır bir şeyler yapmaya çalışıyoruz biraz müsaade istiyoruz. Tamam caddeye taşmayalım ama 3 gündür zabıtalar sabah 7’den gece 23’e kadar ölçüm yapıyorlar. Zabıta arkadaşlarla da karşı karşıya geliyoruz ayıp oluyor. Bunun orta yolunu bulsunlar. Hem vatandaş hem esnaf rahat etsin” dedi.

Değerli, bayramda satmak için birçok ürünleri olduğunu ama gösteremedikleri için satılmadığını dile getirdi ve kendi standını göstererek; “Her yer sıkış tıkış. Bu stant böyle olmamalıydı. Azcık bir serbestlik olmalıydı. Tabi ki vatandaşın rahatsız olması bizi de rahatsız eder. Ama biz de biraz ürünlerimizi gösterelim ki bayram üzeri biraz kazanalım istedik. Ama belediyemiz sağ olsun imkan vermedi. Bizi toplayacaklarına arabaları buraya sokmasınlar her yere dubalar koysunlar trafiği kapatsınlar” dedi.

Haber; Ö. YILMAZ