Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Üretim Reform Paketi'yle ilgili düzenlediği basın toplantısında sanayicilerden elektrikte TRT payı alındığına işaret ederek, bu payın kaldırılacağını açıklamıştı. Uzun süredir sanayicilerin beklentisi olan bu gelişme sonrası esnaftan da aynı yönde talep geldi. Yeni reform paketi yasa taslağı kapsamında Bilim ve Sanayi Bakanlığı tarafından getirilmek istenen elektrik faturasındaki TRT payı muafiyeti konusunda açıklama yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Getirilen muafiyetlerden esnaf ve sanatkarlarımız da yararlanmalıdır.' dedi.

'EN YÜKSEK FATURAYI ESNAF ÖDÜYOR'
Elektrikte en yüksek faturayı esnafın ödediğini ifade eden Palandöken, 'Sokakları aydınlatan esnafımızın rekabet gücünün azalmaması için elektrik faturalarına özel tarifeler getirilmelidir. Elektrik tüketiminin yüzde 24'ünü esnaf ve sanatkârlar gerçekleştiriyor. Bu da haliyle büyük bir maliyet getiriyor. Oysaki esnaf ve sanatkârın desteklenmesi ve elektriği indirimli kullanması gerekir. Yeni reform yasa tasarısında getirilmeye çalışılan elektrik faturasındaki TRT katkı payı muafiyetinden esnaf ve sanatkarlara da kolaylık sağlanması gerekir.' diye konuştu.

'FATURA İNDİRİMLERİ İLE ESNAFIN MALİYETİ DÜŞECEKTİR'
Özel fatura tarifeleri uygulanarak esnafın yükünün azaltılması gerektiğine vurgu yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken şunları söyledi: 'Esnafın elektrik, su ve doğalgaz faturalarını yüksek ödemesi doğrudan maliyetlere yansıyor. Maliyetlerin artması da mal ve hizmetlerin fiyatlarını olumsuz etkiliyor. Ekonominin belkemiği esnafımız bir yandan AVM ve zincir marketlere karşı rekabet etmeye çalışırken diğer yandan vatandaşa uygun fiyatla satış amacıyla daha ucuza mal ve hizmet temin etmeye gayret ediyor. Bunun gerçekleşmesi de ancak maliyetin düşürebilmesiyle olabilir.'

'ESNAFIN KORUNMASI GEREKTİĞİ UNUTULMAMALIDIR'
Esnafın korunmasını gerektiğini hatırlatan Palandöken, 'Esnaf ve sanatkârların eşitlik ilkesi gereği Sanayi Bakanlığı tarafından TBMM'ye sunulan haklardan veya benzeri indirimlerden esnaf ve sanatkarlarında faydalanabilmesi gerekir. Anayasanın 173. Maddesi 'Devlet, esnaf ve sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır' gereği esnafımızın fatura ve vergi ödemelerine ilişkin indirimlerden, özel tarifelerden faydalanması gerekir.' şeklinde konuştu.