Bolu, Düzce, Kocaeli ve Sakarya illerinde 20 bin kilometrekarelik alanda 3,4 milyon nüfusa 1700 çalışanı ile enerji dağıtım hizmeti veren SEDAŞ, uzun yıllardır kayıp kaçakla mücadele ediyor. SEDAŞ bu kapsamda, kaçak elektrik kullanım ihbarlarının değerlendirilmesi, borçtan kesilen elektriği şirket bilgisi dışında kendi bağlayan tüketicilerle perakende satış sözleşmesi imzalamadan ve abonelik müracaatı olmadan elektrik kullanan tüketicilerin kontrolleri, bölgesel ve mevsimsel saha taramaları ile kaçak tahakkuk alacağının tahsili amaçlı saha kontrolleri gerçekleştiriyor.

Türkiye genelinde en düşük kayıp kaçak oranına sahip elektrik dağıtım şirketlerinden birisi olan SEDAŞ'ın, 2015 yılında kayıp kaçak oranı yüzde 6,68 olarak kayıtlara geçti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından verilen hedeflerin tuttuğunu gösteren bu rakam, SEDAŞ'ın yoğun çalışmaları ile her geçen yıl daha da aşağıya çekilerek, teknik kayıplar seviyesine indirildi.

Kayıp kaçakla mücadelede teknoloji devri: OSOS

Kayıp kaçakla mücadele açısından verim sağlayacak olan Otomatik Sayaç Okuma Sistemleri (OSOS) projesini hayata geçiren SEDAŞ, bu projeyle birlikte, 23.485 adet sayacı uzaktan okuyabilir hale geldi. Bu okuma ile bölgede tüketilen enerjinin %65'i uzaktan okunarak faturalandırılıyor ve 23 bin aboneye ulaşılıyor. GSM haberleşme altyapısı kullanılarak takip edilen ve uzaktan okuma yapılabilen bu sayaçların 8 bin 699 adedi sokak aydınlatma sayacı ve 14 bin 786 adedi de müşteri sayacı. Gündüz yanan sokak aydınlatma lambalarının gündüz tüketim kaydetmesi durumunda, bu sürelerle ilgili rapor alınıyor ve arızalı aydınlatma şebekesiyle ilgili önlem almak üzere bu aydınlatma tesislerine müdahale ediliyor.