ESDER Başkanı Mehmet Tuncer, 5084 sayılı teşvik yasasının sona ermesinin ardından özellikle tekstil sektöründe yaşanmaya başlayan sorunlar için, “ böyle olacağı belliydi” derken, önümüzdeki aylarda
Tuncer, “ 5084 sayılı teşvik yasasından dolayı Düzce’ye bir çok firma rağbet gösterdi. Ancak ESDER olarak yasanın sona ermesiyle sorunların baş göstereceğini beyan etmiştik. Teşvikin sona ermesinin bölgemizde telafisi olmayan hasarlar bırakacağını ve ilimizin birinci öncelikli meselesinin bu teşvikin devam etmesi olduğunu söylemiştik. Geldiğimiz noktada haklı olduğumuz ortaya çıktı. Son günlerde görüyoruz, birkaç firmanın Düzce’den ayrılması, işçilerin mağdur olması. Daha Ocak ayındayız. Teşvik primi henüz hiç ödenmedi. Bu sayı hızla artacak. Şimdi 2 fabrikada gördük daha ghöreceğiz. SSK’lı çalışan sayısında azalma olacak. Önce küçük ve orta hatta bazı büyük ölçekliler Düzce’yi terk edecek. Ocak ayı zaten sektörel bazda düşük başladı ve geçiyor. Teşvikin sona ermesiyle bölge cazibesini kaybetti. ESDER olarak önümüzdeki aylarda bu tür sorunların artacağını, geri dönüşler yaşanacağını düşünüyorum.Bir çok işyeri çalışan sayısını gözden geçirmek zorunda kalacak.”dedi.
“Bir gecede firmaların yok olduğunu görürseniz şaşırmayın” diyen Tuncer, sektörel bazda değerlendirme yapılması gerektiğini savundu.
“Düzce’nin sigortalı sayısı ve kapanan işyeri sayısı olarak yüzde 30'lara varan bir kaybı olacak. Bu konunun çok daha fazla mağduriyet yaşamadan giderilmesi gerektiğini düşünüyoruz. En azından hükümetin sektörel olarak da olsa bu yasadan zarar gören sektörlerin durumunu tekrar gözden geçirmesi gerekmektedir” 

Haber: H. İŞCAN